Serieförbudlagens senaste offer: Kasumi, Kokoro och Ayane

I går skulle Nintendospelet Dead or Alive: Dimensions ha släppts och så blev det i resten av Världen, men inte här. Hans Engnell berättar att spelet stoppats i Norden eftersom en del av figurerna är lättklädda och sägs vara under 18 år. Figurerna har alltid varit lättklädda, men deras ”ålder” har inte tidigare angivits. I det senaste spelet sägs två av de tre flickkaraktärerna vara 16 respektive 17 år gamla. Nintendo vågade inte riskera ett barnporråtal och drog tillbaka sin lansering, webhallen säljer dock ändå, Hans skriver om spelet:

Team Ninja är kända för att utveckla spel med lättklädda damer med stora behag. Det har de gjort sedan det första Dead or Alive till arkad 1996 (senare även till Saturn och PlayStation). De tog steget vidare med volleybollspelet Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball till Xbox 2003. Man kan kalla spelen för mycket. Omoraliska, gubbsjuka och sexistiska, exempelvis. Men barnpornografiska? Lägg av.

I DN skrev Pia Huss förra veckan hur pedofilhysterin gör det svårare för barn att berätta om det faktiskt har hänt något.

Vi lever i en tid då det ropas på censur av bilderböcker som visar nakna barn i sommarlek och då många vill placera realistiska berättelser i giftskåpet. När så många samtidigt grips av högljudd hysteri inför avslöjanden om verklighetens övergrepp, inser minsta barn att det här är frågor som man helst inte ska oroa sina vuxna med. Härmed förlorar vi ett av de viktigaste motmedlen mot kränkningar, nämligen det förtroendefullt uppriktiga samtalet.

Lagen om förbud mot seriefigurer finns fortfarande kvar, trots att inte ens Madeleine Leijonhufvud tycker att den är vettig. Justitieministern har dock låtit meddela att det inte är en prioriterad fråga. Vill ni hjälpa till att kämpa mot den så kan ni gå med i facebookgruppen Stop comics censorship in Sweden! Där är den dömde mangaöversättaren Simon Lundström flitig skribent. Läs också The Leorio Shows oerhört gedigna genomgång av lagens ursprung och effekter.

Zac skriver, liksom Torbjörn och nu har det kommit i Aftonbladet också.

Lättklädd tecknad tonåring som karateparkar
Troskanten syns

[uppdatering: Hanna hoppas att det är ett statement från Nintendo:

För annars hade det ju rimligen kostat mindre att ändra siffran 17 till 18 i spelen och därmed fått problemet ur världen. Det är ju inte som att figurerna har en verklig ålder! De kan ju lika gärna vara 38 eller 102 om man så vill. (De existerar ju liksom inte i verkligheten…!)

Eftersom de dessutom har alla attribut som barn saknar (stora tuttar, höfter, markerade midjor) lär det ju inte finnas en enda pedofil som är ett dugg intresserad av spelet. Däremot en hel drös med testosteronstinna tonåringar som nu måste leta efter illegala alternativ när spelbutikerna i Sverige inte kan tillhandahålla titeln.

uppdatering 2: idag skriver Sydsvenskan ett långt reportage om mangaöversättaren Simon Lundström och domen mot honom

uppdatering 3: min partikamrat Maria Abrahamsson erkänner, jag vaknade sent i Mangafallet men klarvaken nu!]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 tankar på “Serieförbudlagens senaste offer: Kasumi, Kokoro och Ayane

  1. Pingback: Släpp kulturen fri igen! | Sanningen som jag ser den

  2. Pingback: Polygonpanik och Aftonbladsattentat « No size fits all

  3. Pingback: Pratradiopremiär « No size fits all

  4. Pingback: Mangamålet, tredje domen gillt? « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s