Pratradiopremiär

I torsdags medverkade jag i den nya pratradiokanalen Radio1, i Efterlyst Special med Hasse Aro. Som alltid fick man inte så mycket tid man skulle önskat. Jag var visserligen med från 14 till 15 men det var också duktiga och intelligenta Tanja Suhinina, en polis och Hasse Aro själv, på telefon fanns en anonym representant från ett anonymt nätverk (nr 17 här, jag tänker inte länka till ett ställe som censurerar kommentarer) som tycker att Madeleine Leijonhufvuds inställning till censur och straff för ”barnporr” är mesig. Alltså fem personer, första minuterna av timmen gick åt till en bandad intervju, det var reklamavbrott varje kvart och när man trodde att det iallafall fanns en kvart kvar så slängde Hasse in ett telefonväkteri. Dessutom skulle tiden delas mellan en diskussion om kvinnor också kan begå brott (det kunde de) och en diskussion om censurlagarna.

Jag tycker att jag fick fram det jag ville då jag pratade men hade som sagt gärna haft mer tid. Efter sändningen undrade polisen upprört hur jag kunde vilja avskaffa förbudet mot teckningar eftersom det då kunde bli tillåtet med photoshoppade teckningar som såg ut som foton på övergrepp. Det var helt klart att för honom spelade det ingen roll om något verkligt barn farit illa, det viktiga var att sätta dit alla personer som eventuellt tittade en sådan bild. Jag kunde ha frågat honom om han anser att den som skjuter en robot som ser precis ut som en människa skall fällas för mord men kom inte på det förrän efteråt.

Leorio har också ett bra svar på ”hur skall man kunna skilja”-argumentet:

Höjdpunkten är åklagaren Thomas Bälter Nordenman uttalande. Japp, mannen som tror att man kan avgöra åldern på kattflickor och alver efter ”internationellt vedertagna medicinska bedömningsgrunder” och ”Tannerskalan” får åter uttala sig offentligt. Först hänvisar han till att teckningarna ”kränker barn i allmänhet” (vilket är vad lagmotivet säger, men det gör inte påståendet mindre absurt), varpå han avslutar med att:

”Man ska minnas att det finns mjukvara som kan göra om fotografier till teckningar med automatik, och om inte tecknade bilder förbjuds på samma sätt kan man ju se det som ett kryphål i lagen.”

Inte sedan Thomas Bodströms påstående att man inte kunde exkludera tidningsredaktioner från polisens buggning, för då skulle alla MC-gängen starta tidningar för att undgå att bli avlyssnade, har man väl hört ett mindre vattentätt argument.

Men polisen gick ännu längre, för honom var det likgiltigt om det överhuvud taget fanns en verklighetsbakgrund någonstans. Det finns fortfarande många som lever enligt Lenins gamla maxim: Det är bättre att hundra oskyldiga dödas, än att en enda skyldig undkommer.

[uppdatering: Johanna Koljonen skriver om mangadomen och tecknad ”barnporr” i Fokus]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 tankar på “Pratradiopremiär

 1. Ja, tyvärr så fick du alldeles för kort tid. Därefter var det många konstiga, känslofyllda argument som man gärna hade velat debattera sönder…

  Motiveringen som allt detta bygger på från propositionen 1978 är för övrigt i Bodström klass:

  ”Som skäl för att kriminalisera också tecknade bilder har kommittén anfört att det inte kan uteslutas att levande modell har begagnats vid framställningen.”

  Vilket man nog inser allt annat än håller, för så lägger man till att bilderna på det ”kränker barn i allmänhet”.

  Vilket i alla fall låter lite bättre, även om det inte håller för någon analys…

 2. Jag hade gärna frågat hur ”Jenny” fick ihop sitt ur luften hämtade påstående att antalet övergrepp på barn har ökat kraftigt med att det i så fall har skett _efter_ att tecknad barnporr förbjöds…

  Polisen började iofs bra när han ville använda benämningen ”dokumenterade övergrepp” i stället för ”barnporr”, men sedan visade det sig att han inte skilde på termerna själv heller.

 3. Pingback: Sexualiseringen av blicken: nu på stranden och i förskolan «

 4. Pingback: Premiär på klubbscenen « No size fits all

 5. Pingback: Hoppet står till HD « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s