Polygonpanik och Aftonbladsattentat

Det har dragit igång en debatt om den märkliga serieförbudslagen efter att Nintendo stoppade distributionen i Norden av ett spel där de lättklädda polygonsamlingarna uppgavs vara under 18 år. Sydsvenskan hade dessutom i går ett långt reportage om den dömde mangaöversättaren Simon Lundström (missa inte avsnittet om Kling & Klang-polisernas datorkompetens).

I dag skriver Vertigomannen Carl-Michael Edenborg i Aftonbladet om sexteckningar och hur jakten på barnporr blev ett hot mot konstnärlig frihet.

Denna lagstiftning och rättspraxis syftar till att minska lidande, som sig bör. Men den syftar inte till att minska barns lidande. Tvärtom syftar den till att minska det moraliska lidandet hos småborgerliga människor som känner sig upprörda över världens ondska och inte vill behöva se den. Att inskränka grundlagen är en allvarlig sak i sig. Den här gången har det lett helt snett.

Hovrättsdomen är överklagad.

Må Högsta domstolen ta upp ärendet. Må Högsta domstolen kunna se skillnad på fantasi och verklighet.

Må vi slippa en värld där det är upp till polisen att avgöra vad som är konst och där deras resurser används till att jaga fantasifoster.

I anslutning till det skriver Åsa Linderborg om en bok som Edenborg återutgivit på Vertigo förlag:

I februari i år dömdes en man som samlade på Mangateckningar för innehav av barnpornografi. Men om de djurliknande tecknade figurerna med nakna bröst ska vara illegala, måste även illustrationerna till den här boken vara det. Louis-André Berthommé Saint Andrés teckningar av minderåriga som har sex med vuxna är långt grövre än de teckningar som stod åtalade.

Som Edenborg säger när jag talar med honom, förmår inte domstolen göra en uppdelning mellan fantasi och verklighet, samtidigt som rättvisan hugger en rågång mellan konst och underhållning, mellan litteratur och serier. En sån rättsstat kan vi inte ha.

I den meningen är utgivningen av den grovkorniga Mammas tre flickor ett elegant litet attentat.

Naken kvinna, halvnaken man, halvnaket barn
Godkänd konst enligt rikskriminalpolisen

Två fantasiväsen äter banan
Olaglig barnporr enligt tingsrätten

Elegansen har slängt en dvd med en märklig japansk spelfilm för att inte riskera att hamna i polisens garn. Centerpiraten Markus skriver om hur dataspelet stoppats och om den orimliga lagen. En annan centerpartist, Martin, har tagit del av beklämmande läsning om mangafallet, min partikamrat Maria har vaknat och Opassande-Emma ber å allmänhetens vägnar alla barn som lider i dag om förlåtelse. Emil försöker utröna exakt hur det gick till då spelet stoppades. Josh skriver länge, och väl, om den farliga lagen.

[Uppdatering: Det gör även Hans på Motpol:

Vi kommer att få se fler absurda fall framöver, allt fler områden kommer att beröras. ECPAT:s inskränkta sexualmoral har vunnit. Det kan tyckas som en paradox, men den kristna synen på sex som något syndigt och direkt skadligt har segrat i vårt sekulära land. I SVT:s utbildningsprogram för unga lärs den rätta sexualiteten ut. Som följd har också den konstnärliga friheten gått förlorad och japansk kultur till delar blivit helt förbjuden i Sverige. Alla som tror på ett samhälle som inte skuldbelägger ungas sexualitet och framtvingar känslor av skam har förlorat. Det är en förlust som det lär bli svårt att hämta sig från.

uppdatering 2: Mårten Schultz uttalar sig i Svenska Dagbladet och konstaterar att inte bara distributören utan också köparna kan bli åtalade, det kan också gälla gamla spel eftersom lagen har gällt länge.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

2 svar to “Polygonpanik och Aftonbladsattentat”

  1. Hoppet står till HD « No size fits all Says:

    […] Jag är tämligen säker på att just den inte är det, eftersom den är så gammal att den självklart betraktas som ”konst” och då är det enligt lagen okej. Carl Larsson är ett annat exempel. Mangabilder har dock av såväl tingsrätt som hovrätt bedöms sakna konstnärligt värde. […]

  2. Mangamålet, tredje domen gillt? « No size fits all Says:

    […] När Madeleine Leijonhufvud tycker att lagen gått för långt, då är lagen extremt extrem. Grundproblemet med lagen löses dock inte genom att utvidga undantagen, problemet med lagen är grundläggande: Den förbjuder fantasier utan förlagor i verkligheten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: