Åklagare med självskadebeteende

Hovrätten gick i sin dom  i BDSM-målet tingsrättens linje och friade den tilltalade mannen helt. Efter denna dom har upprördheten på sina håll varit stor, en stor mängd – enligt egen uppfattning säkerligen öppensinnade och toleranta – människor har uttryckt ogillande över att en ung kvinna av rättsväsendet tillåts stämma träff med en äldre man för att idka BDSM.

Det är bara att konstatera att de inte har någon aning. Alls. Om vad BDSM är och hur det fungerar. Ändå vill de lägga sig i vad den unga kvinnan gjorde, ändå vill de ta ifrån henne hennes sexuella självbestämmande och fördöma hennes läggning. Det är sådana som de och åklagaren som är hennes verkliga plågoandar, och till skillnad från i BDSM så kommer plågan utan tillhörande njutning. (För den som faktiskt är intresserad av vad BDSM handlar om finns en bra ingång här.)

Fast med tanke på medias rapportering så är det kanske inte så märkligt att de kommit att tro att det handlar om en ond sadist på nättrålning efter oskyldiga flickor. Rapporteringen har varit ordentligt vinklad och mestadels ätit ur handen på åklagaren, ”glömt” de flesta fakta i målet och dessutom hittat på nya. Journalisternas källor synes som sagt ha varit åklagaren och några självutnämnda experter på unga kvinnors självskadebeteenden. Det verkar däremot som inga journalister gjort sig omaket att faktiskt läsa igenom domen.

Medborgare X funderar på om nej betyder nej när ja inte betyder ja, Aktivarum benar ut upprinnelsen till åtalet, Hanna tycker att domen är juridiskt korrekt, Blåeld har fått uppfattningen att det är olagligt att syssla med BDSM med någon som är över 15 men under 18 år, så är det naturligtvis inte. Avva påpekar att paret aldrig hade sex, Zac skriver om offergörande och omyndigförklarande, Brunchrapporten i P3 tar upp frågan om samtycke till misshandel är filosofiskt koscher (nej, de kan inte stava).

Åklagare Rogland har nu flaggat för att försöka få domen överklagad trots grundlig däng i två instanser. Och nu börjar hennes självskadebeteende bli mycket problematiskt. Redan det första åtalet kunde starkt ifrågasättas, det andra var rent okynne och aktivism. BrB 15:5 har följande att säga om obefogat åtal:

[…] Den som väcker åtal ehuru han icke har sannolika skäl därtill, dömes för obefogat åtal till böter eller fängelse i högst sex månader.

Cecilia Beckroth skrev följande på Sourze för ett par år sedan:

Inte sedan 1945 har en åklagare i Sverige blivit dömd för obefogat åtal och därför är det inte konstigt att åklagare idag tänker, ”ja ja, går det i rätten så går det.”

Hög tid att sätta ner foten alltså.

Ända fram tills i går var det bara på några bloggar som man kunde läsa bakgrunden i målet och även hovrättens och tingsrättens domar. Journalisterna hade inte brytt sig om att läsa på, om någon gjort det så vågade de inte skriva om det. Men i går handlade DN:s huvudledare just om domstolsutslagen, det framgick att det var kvinnan som tog initiativet, att mannen hade hört sig för att hon verkligen visste vad hon gjorde och att hon hade möjlighet att gå när hon ville  (det av betydelse de inte fick med var att åklagaren drev åtalet mot kvinnans vilja och att den påhittade våldtäktsanklagelsen inte riktades mot den åtalade mannen).

DN pekar på det orimliga i att återigen införa olika åldersgränser för olika sexuella läggningar, som det tidigare gällde för heterosexualitet och homosexualitet. Den idén lever dock vidare hos många debattörer.

Hans tycker att det är en viktig dom:

Rödtoppen och åklagaren Ulrika Rogland misslyckades med att få den 32-årige mannen fälld för misshandel av en 16-årig tjej efter de haft en BDSM-träff under en helg. Hovrätten gick på tingsrättens linje.

Detta är ett stort misslyckande för en åklagare som anser att personer som är äldre än 15 år, men fortfarande i tonåren, inte ska få ha det sex de själva önskar. Hon har med en fällande dom velat stigmatisera ungdomar med aptit på annat än vaniljsex. Att se en sådan åklagare förlora är en ren njutning.

Svenska medier, inte minst SVT, har vinklat historien till något den egentligen inte är. De har förmodligen inte kunnat motstå frestelsen. Men DN försvarar domen, faktiskt på ett jättebra sätt, på ledarplats. Visst kan man kalla det en feministisk seger om man känner för det, men framför allt är det en seger för rätten till sin sexualitet. Och detta i ett land som de senaste 12 åren har gått i motsatt riktning. Det är ett litet ljus i mörkret.

Fast jag undrar hur DN får det till en seger för feminismen. Den är det för en idealiserad feminism som tror på mäns och kvinnors lika värde, men inte för den feminism som varit dominerande i den svenska debatten de senaste decennierna. Aktivarum undrar hur de kom fram till den rubriksättningen, liksom Ann-Mari, och S-Kvinnornas ordförande Lena Sommestad, som tycker det är oförskämt av DN att kalla det för en feministisk seger. Rutger sågar hennes resonemang och konstaterar att dagens svenska feminism utmålar kvinnor som svaga viljelösa offer utan egen tankeförmåga eller ansvar.

Den gamle FiB/Kulturfrontaren Lindelöf tycker dock att Sommestad skrivit ett reko inlägg och miljöpartisten Eva kan inte begripa alls att någon skulle kunna tycka det vara njutbart med smärta. Det finns dock en som kallar sig feminist och tycker att den friande domen är en seger för feminismen: Candy.

På SVT Debatt menar en representant för Rädda Barnen att domarna strider mot FN:s barnkonvention. Detta enligt deras definition att ett barn är någon under 18 år, vilket blir mycket märkligt med tanke på att i Sverige är 15-åringar straffmyndiga och har rätt att själva bestämma över sin sexualitet. RB menar att ”barn” inte kan samtycka till misshandel. Hur kan Rädda Barnen då tolerera att ”barn” under 18 år (t o m under 15…) deltar i boxning, ishockey eller fotboll, sporter där de frivilligt utsätts för ett avsevärt våld? Misstanken infinner sig att det är just kopplingen till sex som Rädda Barnen har svårt med.

[uppdatering: feministen auuus resonerar långt och intressant om vad i det här fallet som kan vara klandervärt eller inte, vad andra kan tycka om det och vad lagen säger om det]

[uppdatering 2: Mårten tycker att det var rätt av åklagaren att åtala och att det var rätt att hon förlorade, Johanna tycker att ungdomars sexuella självbestämmande skall respekteras]

[uppdatering 3: SvD Brännpunkt har publicerat ytterligare ett radikalfeministiskt krav på lagstiftning mot ungdomars sexuella självbestämmande]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

6 tankar på “Åklagare med självskadebeteende

  1. Jag tycker att DN har helt rätt. Det är en seger för feminismen. De som inte håller med om detta är helt enkelt inte feminister. Värdekonservativa kanske de är, men inte feminister.

  2. Pingback: Vilka feminister ville ha en friande dom i BDSM-målet nu igen? « Aktivarum

  3. Pingback: Piska för all del, men ingen lemlästning: Några tankar kring den s.k. BDSM-domen « Mårten Schultz.

  4. Pingback: Piska gärna, men lemlästa inte: Om BDSM-domen « Juridikbloggen

  5. Pingback: Här ligger en brottsutredning begraven « No size fits all

  6. Pingback: Rogland kokar soppa på ett enda rättsfall « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s