I ROKS-Ireens svartvita värld

Ireen von Wachenfeldt (f d ROKS-ordförande) skrev för ett par dagar sedan ett inlägg på SVT Opinion: ”Mäns våld mot kvinnor får aldrig hållas hemligt”

Hon hade sett på en dansk tv-serie, och där sett att det tystades ner att finansministern slog sin fru. Därmed var hennes verklighetsbild bekräftad;
1. mäns våld mot kvinnor finns överallt och 2. det tystas ner.
Fel och fel;

1. Det gäller samma sak för kvinnomisshandel som för övriga våldsbrott, personer med psykiska- och/eller missbruksproblem är överrepresenterade både som offer och förövaredetsamma gäller för personer med utländsk bakgrund, arbetslösa och lågutbildade.

”De flesta kvinnor har erfarenhet av att få sitt livsutrymme begränsat. Om inte genom konkret våld, så genom det ständiga hot om våld och övergrepp som de varje dag känner av och alltid måste tänka på och förhålla sig till.”

skriver Ireen von Wachenfeldt vidare. Inga källor ges, men vi kan på goda grunder anta att hon pekar på Eva Lundgrens famösa utredning ”Slagen Dam” som påstods visa att hälften av kvinnorna i Sverige utsattes för våld. När utredningen synades närmare visade det sig att i de 46% som trumpetades ut i media ingick inte bara de som utsatts för allvarliga övergrepp, dessutom ingick alla kvinnor som någon enda gång efter sin 15-årsdag blivit utsatta för en oönskad kram, knuff eller förolämpning i en krogkö. Men så är också undersökningen genomförd av en kvinna som uttalat att:

”Män som inte misshandlar kvinnor bryter mot de kulturella lagarna och borde vara föremål för forskarnas intresse.”

Skärmdump från SVT Opinion

2. Mäns våld mot kvinnor är det enda relationsvåld som inte tystas ner i den offentliga debatten. Kvinnors våld mot kvinnor har med små bokstäver börjat tas upp – t ex i den kvinnofridsplan som i häromveckan antogs i Bromma stadsdelsnämnd där jag är ledamot. Mäns våld mot män får ännu mindre uppmärksamhet i det allmänna samtalet och om kvinnors våld mot män är det fortfarande ekande tyst.

Detta trots att Brottsförebyggande rådet slår fast att :
”Sedan år 1990 mördas i genomsnitt 17 kvinnor per år av en man i en nära relation. […] Mellan tre och fyra män dödas varje år av en kvinna som de har en nära relation till.”

Detta gäller dödligt våld, i övrigt är våldet jämnt fördelat mellan könen, visar enundersökning från Högskolan i Gävle, (parallellt genomförd i trettio länder):
”Dubbelt så många svenska kvinnor som män uppger att de slog först. Kvinnor använder våld mot sin partner i samma omfattning som männen. ”

Ireen von Wachenfeldt må ta sin verklighetsuppfattning från danska tv-serier. Vi andra tar den från verkligheten.

intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

2 tankar på “I ROKS-Ireens svartvita värld

  1. Pingback: Våld är våld, om än i röda doser « No size fits all

  2. Pingback: Blunda inte för sanningen om partnervåld | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s