TV4 sätter också andra foten i klaveret

fredags berättade Erica Lejonroos för mig att TV4 återigen försökt misstänkliggöra henne, i stället för att erkänna sitt misstag. Hon sa också att Lars Adaktusson åter skulle ta upp fallet, det har han nu gjort;

Trots de allvarliga personliga konsekvenserna, trots uppenbara faktafel som ledde till att TV4 fälldes i Granskningsnämnden, anser ledningen för kanalen att rapporteringen är försvarbar. Inför det tryckfrihetsmål som nu stundar används redaktionella resurser för att gräva fram uppgifter som ska stärka företagets position och påverka den rättsliga prövningen.

I ett e-mejl till ledningen för Kris begär biträdande chefen för TV4:s nyhetsredaktion, Jonas Gummesson, att ”för allas bästa” få tillgång till organisationens styrelseprotokoll.

Gummesson skriver att han ”hjälper TV4:s advokat Bengt Söderström med faktamaterial inför den fortsatta processen” – samt att hans uppdrag handlar om att ta fram relevanta upp?gifter som ”rimligtvis gynnar båda parter vid en förhandling i tingsrätten”.

På vilket sätt Erica Lejonroos skulle gynnas av att Gummesson får tillgång till material om styrelsearbetet i Kris, framgår inte av framställan. Inte heller framgår det med vilken rätt TV4 begär att ledningen för organisationen ska offentliggöra uppgifter som rör personer med ett förflutet i missbruk och kriminalitet.

Kris lyder som enskild organisation inte under någon offentlighetsprincip och har inte någon skyldighet att redovisa överväganden och beslut, mer än för sina egna medlemmar. Detta är självfallet väl känt inom TV4.

Att journalisten och advokatbiträdet Gummesson ändå skickas ut för att fixa fram uppgifter som kan användas mot Erica Lejonroos är anmärkningsvärt. I samband med avslöjandena om TV4-medarbetaren Trond Sefastsson tog kanalens ledning starkt avstånd från sammanblandning av journalistik och juridik.

Om man satt foten i klaveret så skall man vara väldigt försiktig, annars låter det lika illa när man drar ur den igen. TV4 har fällts två gånger i Granskningsnämnden men vägrar fortfarande att medge att de gjort något fel. TV4 har nu satt ner sin andra fot i klaveret när de försöker få ur den första, det låter inte bra, inte bra alls.

intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: