Blunda inte för sanningen om partnervåld

16 oktober meddelade regeringen att den satsar 45 miljoner på ”forskning och andra kunskapshöjande åtgärder för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.”

– Det har varit alldeles för mycket tyckande och för lite kunskap i jämställdhetspolitiken. Nu satsar vi på att ta fram de allra bästa metoderna som verkligen ger resultat, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Utmärkt, men varför då begränsa vad som får forskas om?

I april godkändes regeringens ”Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer ” av riksdagen. Dokumentet handlar om mäns våld mot kvinnor, men även s k ”hedersvåld” och våld i samkönade relationer börjar nu erkännas som problem. Bra så, det är ett ordentligt fall framåt jämfört med tidigare. Fortfarande gapar dock ett stort hål i planen, en enda gång i det fyrtiosidiga dokumentet erkänns existensen av kvinnors våld mot män – i samband med ett konstaterande om den obefintliga tillgången på skyddat boende för män. Inte någonstans i dokumentet nämns några åtgärder för att förhindra kvinnors våld mot män.

För det är inte så enkelt som att män alltid är förövare och kvinnor alltid offer. För att citera BRÅ: “Sedan år 1990 mördas i genomsnitt 17 kvinnor per år av en man i en nära relation.” medan “Mellan tre och fyra män dödas varje år av en kvinna som de har en nära relation till.” Vad gäller icke-dödligt våld är det jämnt fördelat mellan könen. En undersökning från Högskolan i Gävle, (parallellt genomförd i över trettio länder) visar att: “Dubbelt så många svenska kvinnor som män uppger att de slog först. Kvinnor använder våld mot sin partner i samma omfattning som männen.”

Vid våld i nära relationer är offret alltid speciellt utsatt, att osynliggöras av samhället gör saken ännu värre. De som utsatts för våld i samkönade relationer börjar nu äntligen få ett erkännande, samma gäller de som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Men män som misshandlas av sina kvinnor möts fortfarande av ointresse eller tillochmed förlöjligande.

Det borde i Sverige år 2008 vara självklart att samhället inte tolererar någon form av relationsvåld, oavsett om den som slår är man eller kvinna, oavsett om den som blir slagen är kvinna eller man.

Jag tycker denna fråga är intressant och har skrivit om den tidigare.

Läs även andra bloggares åsikter om 

5 svar to “Blunda inte för sanningen om partnervåld”

 1. Förövaroffer och gärningskvinnor « No size fits all Says:

  […] Och naturligtvis är det det, det är dags att agera mot allt våld i nära relationer. Även sådant där förövaren är en kvinna och/eller offret en […]

 2. Rydberg klarar biffen! « No size fits all Says:

  […] såg det ut på riksplanet: I april godkändes regeringens ”Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, […]

 3. Våld är våld, om än i röda doser « No size fits all Says:

  […] har länge stått klart för alla som velat ta till sig kunskapen på området. Som jag skrivit tidigare: Det borde i Sverige år 2009 vara självklart att samhället inte tolererar någon form av våld, […]

 4. Skillnad på folk och folk « No size fits all Says:

  […] kvinnor offer. Naturligtvis ser det inte så svartvitt ut i verkligheten vilket jag har skrivit om tidigare. Kvinnor använder våld mot partnern lika mycket som män och våld förekommer minst lika mycket […]

 5. Polisen inbjuder till medverkan om relationsvåldshandbok « No size fits all Says:

  […] bra! Bolin är intresserad av att få synpunkter med fakta och källhänvisningar om alla sorters brott i nära relationer så att handboken kan bli heltäckande. Det handlar om våld och trakasserier män-män, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: