Dags att stänga gräddfilen för upphovsrättslobbyn

För fem år sedan skrev jag om hur den dåvarande riksdagen klubbat igenom en avgift på inspelningsbara cd, dvd och mp3-spelare. Detta för att ”betala” för den lagliga  kopieringen för personligt bruk av lagligt inköpt musik och film(!) Jag undrade vad nästa steg skulle bli, en kopieringspappersskatt? Nu vet vi: De senaste dagarna har vi via media åter fått läsa om en grovt vinklad undersökning och om minskade inkomster för artister som skall rättfärdiga en ny avgift hårddiskar, mobiltelefoner och minneskort som skall gå till ett självutnämnt frälse av rättighetsinnehavare för godtycklig kultur.

Henrik Sultan skriver om att fildelning faktiskt inte minskar intäkterna från musikförsäljningen. På Tumbled Logic kan vi läsa en grundlig genomgång av metodfelen i utredningen – som påstår att 1,2 miljoner jobb i EU hotas av fildelning de närmaste fem åren.

Marcus i Livbåten citerar Courtney Love som berättar att de verkliga parasiterna i sammanhanget är skivbolagen själva:

Today I want to talk about piracy and music. What is piracy? Piracy is the act of stealing an artist’s work without any intention of paying for it. I’m not talking about Napster-type software.

I’m talking about major label recording contracts.

Marcus visar vidare hur osannolikt giriga film- och musikbolagen är i sina juridiska konstruktioner. Till exempel har skådespelaren som spelade Darth Vader i ”Return of the Jedi” inte fått en cent i royalty eftersom filmen ”inte gått med vinst”… Domen mot bolagen är inte nådig:

De betalar multimiljonbelopp för att påverka våra politiker att ge upp våra friheter och vår integritet, de betalar multimiljonbelopp till advokater och privatspanare för att försöka skrämma skiten ur vanliga människor så att vi inte ifrågasätter deras rätt — allt medan de själva pissar på kreatörerna.

Roddarkollegan Göran går lossPravda DN Kultur som kolporterat en pinsam partsinlaga för upphovsrättsindustrin med grova missuppfattningar om hur internet fungerar, för säkerhets skull finns dock inte denna partsinlaga på just internet,  där den ju lättare skulle kunna bemötas… Beelzebjörn hänger på.

Cornucopia funderar på hur det skulle se ut om jordbrukets lobbying fungerade på samma sätt som musik- och filmindustrins:

Det kan nu bli aktuellt med avgift på spadar för att ersätta bönder och trädgårdsnäringen för uteblivna intäkter när folk odlar själva.

-”Det är rimligt, inte minst när spadarna marknadsförs just för trädgårdsbruk”, säger Mattias Åkertraktor, vd på GrowSwede.

Growswede vill därför se att den sk krukavgiften även läggs på spadar och andra trädgårdsredskap, och ser helst en avgift på 100:- per redskap.

Fritänk undrar om du betalat din kylavgift:

Det var förmodligen tur att inte iskarlarna hade resursstarka internationella organisationer i ryggen som lobbade för deras sak. I så fall hade vi nog fått betala en ”kylavgift” för den elektricitet vi använder för att en del av elektriciteten går till att skapa kyla i våra kylskåp och iskarlarna måste ju få betalt för den kyla vi använder! Eller…? Nej, iskarlarna fick naturligtvis se sig utkonkurrerade och hitta annat att livnära sig på. Det finns ingen naturlag som sa att dom var tvungna att få betalt för att dom sågat upp och lagrat is när inte deras tjänster längre efterfrågades.

Fotografen Danne Carlbom vägrar att betala artisternas löner när han köper en hårddisk för att ta backup på sina egna bilder. Hax är inne på samma spår:

Låt se. Vad finns på min mobil? En del appar – som jag har köpt. En del musik – som jag har köpt. Mina egna foton, filmer och filer. Inget ”olagligt” således.

Musikindustrin vill alltså ta betalt för att jag har en maskin som jag har lagligt innehåll på, kan ringa och surfa med och som jag kan använda för att själv ta foton. En avgift till skivbolagen för mina egna telefonsamtal…

Hemskt ledsen, men jag accepterar inte det.

Anna Troberg undrar varför U2 skall få betalt för hennes semesterbilder när hon inte får det själv. Mary hoppas att lagstiftarna har lärt sig att denna gång inte okritiskt springa branschens ärenden. I kommentarsfältet dyker det upp en anonym lobbymullvad som får svar på tal av en icke anonym nätmedborgare. Tomas Melin tycker att Copyswedes krav är orimliga. Magnighasa ser Upphovsrättshannibal utanför portarna, Emma Opassande skriver om skatt på telefoner, Svensk Myndighetskontroll undrar när Du beställde en lag senast.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 tankar på “Dags att stänga gräddfilen för upphovsrättslobbyn

  1. Pingback: Copyswede gapar över mycket « No size fits all

  2. Pingback: Lås inte in kulturen tjugo år till « No size fits all

  3. Varför ska vi behöva betala en kopieringsavgift när upphovsrättsinnehavarna aktivt motarbetar vår lagliga rätt till privatkopiering genom att använda DRM på CD/DVD/BD/e-böcker?

    I konsekvensens namn borde DRM förbjudas innan kopieringsavgift får tas ut.

  4. Pingback: Svensk upphovsrätt: varje semesterbild du sparar gör Per Gessle rikare « No size fits all

Lämna en kommentar