Copyswede gapar över mycket

Upphovsrättslobbyn är nu ute på rövarstråt igen, de gapar efter ännu mer och vill utöka kopieringssavgiften till att även omfatta hårddiskar, usb-minnen och mobiltelefoner. Detta eftersom det enligt vd Mattias Åkerlind är ”viktigt att behandla aktörer lika. Jag har förståelse för att mp3-spelartillverkare undrar varför mobiler ännu inte omfattas av privatkopieringsersättning”. Så oerhört generöst och välvilligt av Åkerlind…

De flesta partier ligger lågt och säger att detta är en sak för parterna själva. Detta är dock att fega ur, det är faktiskt en politiskt stiftad lag som gett Copyswede möjlighet att bedriva sin beskyddarverksamhet. De tre partier som är uttalat kritiska till att avgiftsbelägga lagringsmedia som externa hårddiskar och usb-minnen är Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

I somras skrev jag att det var dags att stänga gräddfilen för upphovsrättslobbyn, det är lika sant idag:

För fem år sedan skrev jag om hur den dåvarande riksdagen klubbat igenom en avgift på inspelningsbara cd, dvd och mp3-spelare. Detta för att ”betala” för den lagliga  kopieringen för personligt bruk av lagligt inköpt musik och film(!) Jag undrade vad nästa steg skulle bli, en kopieringspappersskatt? Nu vet vi: De senaste dagarna har vi via media åter fått läsa om en grovt vinklad undersökning och om minskade inkomster för artister som skall rättfärdiga en ny avgift  hårddiskarmobiltelefoner och minneskort som skall gå till ett självutnämnt frälse av rättighetsinnehavare för godtycklig kultur.

Henrik Sultan skriver om att fildelning faktiskt inte minskar intäkterna från musikförsäljningen. På Tumbled Logic kan vi läsa en grundlig genomgång av metodfelen i utredningen – som påstår att 1,2 miljoner jobb i EU hotas av fildelning de närmaste fem åren.

Marcus i Livbåten citerar Courtney Love som berättar att de verkliga parasiterna i sammanhanget är skivbolagen själva:

Today I want to talk about piracy and music. What is piracy? Piracy is the act of stealing an artist’s work without any intention of paying for it. I’m not talking about Napster-type software.

I’m talking about major label recording contracts.

Marcus visar vidare hur osannolikt giriga film- och musikbolagen är i sina juridiska konstruktioner. Till exempel har skådespelaren som spelade Darth Vader i ”Return of the Jedi” inte fått en cent i royalty eftersom filmen ”inte gått med vinst”… Domen mot bolagen är inte nådig:

De betalar multimiljonbelopp för att påverka våra politiker att ge upp våra friheter och vår integritet, de betalar multimiljonbelopp till advokater och privatspanare för att försöka skrämma skiten ur vanliga människor så att vi inte ifrågasätter deras rätt — allt medan de själva pissar på kreatörerna.

Läs bloggpostenn, den innehåller många bra länkar också.

Scaber Nestor tycker att psykosen nu är fullständig hos Copyswede. Själv tycker jag att Copyswedes metoder påminner om de brittiska militanta fackföreningarna, som tvingade British Rail att fortsätta köra med eldare på loken femton år efter att loken gått över till el- och dieseldrift.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 tanke på “Copyswede gapar över mycket

  1. Pingback: Lås inte in kulturen tjugo år till « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s