Lås inte in kulturen tjugo år till

Om inget oväntat inträffar kommer skyddstiden i EU för skivinspelningar i morgon att förlängas från 50 till 70 år. Vårt kulturarv spärras in i ytterligare tjugo år för att musikindustrin (det är nästan aldrig artisterna) skall kunna kassera in royaltypengar på den minimala del av alla inspelningar som efter ett halvsekel fortfarande är kommersiellt gångbara. Resten låses in eftersom bolagen inte har något kommersiellt intresse av att göra dem tillgängliga. Den omoraliska upphovsrättslobbyn har i så fall kasserat in ännu en seger (även om de ursprungligen krävde 95 år (!!!)). Hax uppmanar alla som kan att hjälpa till att påverka de regeringar och ministrar  som går att påverka, det hänger på håret.

Marcus illustrerade förra sommaren hur osannolikt giriga film- och musikbolagen är i sina juridiska konstruktioner. Till exempel har skådespelaren som spelade Darth Vader i ”Return of the Jedi” inte fått en cent i royalty eftersom filmen ”inte gått med vinst”… Domen mot bolagen var inte nådig:

De betalar multimiljonbelopp för att påverka våra politiker att ge upp våra friheter och vår integritet, de betalar multimiljonbelopp till advokater och privatspanare för att försöka skrämma skiten ur vanliga människor så att vi inte ifrågasätter deras rätt — allt medan de själva pissar på kreatörerna.

2009 stämdes Music Canada, vars fyra största medlemmar är Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada och Universal Music Canada, på upp till motsvarande 40 miljarder kronor för att utan lov eller ersättning ha sålt vidare ett stort antal artisters verk. (Om ni tycker att det är fantasisummor så beror det på att artisterna räknade på exakt samma sätt som skivbolagen gör när de kräver piratkopierare på ersättning). I januari i år gick skivbolagen med på att betala motsvarande 295 miljoner kronor till artisterna och de andra rättighetsinnehavarna samt att införa rutiner för att se till att de får betalt även i framtiden. Bra där…

I ett två år gammalt inlägg berättar Gargamel hur det skulle gå om SL arbetade som medieindustrin.

Dagens upphovsrätt med dess inlåsningseffekter är orimlig. Hax har föreslagit reformer för att göra den rimlig:

i) Den som vill ha upphovsrättsskydd för ett verk måste ansöka om det. Om folk måste ansöka för att få till exempel socialbidrag – då är det inte mer än rimligt att även den som vill ha samhällets och rättsapparatens skydd för sin kommersiella verksamhet också måste göra det.

ii) Verk som inte skyddas blir automatiskt ”public domain” och får fritt kopieras, spridas och samplas av andra. Det skall dock vara förbjudet för tredje man att ”kapa” verk som finns i den allmänna domänen genom att upphovsrättsskydda dem.

iii) Skyddstiden är fem år och gäller från den dag ansökan har lämnats in. Längre än så är den kommersiella livstiden inte, för de flesta verk i dagens digitala ekonomi.

iv) Skyddstiden kan förlängas med fem år i taget för den som vill. (De allra flesta kommer, med största säkerhet, att släppa sina verk till den allmänna domänen efter fem år.) Detta kräver i så fall en ny ansökan / registrering.

v) Skyddet, som söks av upphovsmannen, är överlåtbart. Det kan till exempel säljas, ärvas eller skänkas bort. På så sätt kan artister ägna sig åt att skapa – och lägga marknadsföring och affärsverksamhet på andra. (Man skulle även kunna tänka sig att upphovsmannen hyr ut rätten till kommersiell användning av sitt skyddade verk.)

vi) Systemet appliceras på EU-nivå, så att vi slipper krånglet med 27 olika licenser inom ett frihandelsområde. En databas erbjuder information om läget för alla verk som en gång har registrerats. (Här kan man se om till exempel ett musikstycke nu är fritt att använda eller om upphovsrättsskyddet har förlängts.)

Detta är inte ett helt perfekt system. Men det skulle lösa de flesta problem. Det skulle göra situationen mer rimlig. Och de flesta skulle ställa upp bakom det.

Regeringen (och även oppositionen) är på rätt sida i frågan om skyddstider i EU. Ännu bättre vore det om regeringen här hemma avskaffade upphovsrättsmaffians lagstadgade rätt att ta ut skatt på lagringsmedia som usb-minnen och hårddiskarDags att stänga gräddfilen för upphovsrättslobbyn! Skäll gärna på Copyswede som beter sig som fähundar, men skäll mer på de politiker som gett Copyswede rätt att bete sig som fähundar. För närvarande är det (i riksdagen) bara Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna emot hårddiskskatten.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 svar to “Lås inte in kulturen tjugo år till”

 1. Mediabolagens olidliga sätt « No size fits all Says:

  […] bloggade om bolagens girighet även i höstas: Marcus [Fridholm] illustrerade förra sommaren hur osannolikt giriga film- och musikbolagen är […]

 2. Svensk upphovsrätt: varje semesterbild du sparar gör Per Gessle rikare « No size fits all Says:

  […] varit konsekvent, men visst kan man drömma. Och ja, de osannolikt giriga företagen och organisationerna beter sig som idioter och förtjänar all kritik de får och mer därtill. […]

 3. Comment ouvrir un compte bancaire en ligne Says:

  Comment ouvrir un compte bancaire en ligne

  Lås inte in kulturen tjugo år till | No size fits all

 4. パズドラ 課金額 Says:

  黒猫のウィズ、モンスト、etc. どれも中途半端にはまって月々25万円も課金中。

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: