Köttfri torsdag

Idag blir det bara fisk. Egentligen en dag för tidigt, men nyhetsflödet ville annorlunda.

Sedan Genusfotografen uppmärksammat en dansk fisketidnings fiskfetishistiska pinupbilder så svarade en dansk och tyckte att svenskar är genustalibaner som inte ser humorn i bilderna. Jag kan ge honom delvis rätt på så sätt att det finns en humorlöshet och avsaknad av självdistans i den svenska debatten, och det gäller inte bara genus, allt från motståndaren tolkas på sämst möjliga sätt. Och Danmark (ev. NSFW) är som bekant inte Sverige. Men… en del av bilderna är ju rätt ostiga. Jag har, som återkommande läsare av denna blogg vet, inte något emot sexualiserade bilder i sig, men är det i reklam eller en facktidning som egentligen handlar om annat så bör det det inte överanvändas och det bör också vara någon variation för att inkludera många läsare. (Det bör det förresten vara ändå, slentriannaket är ju bara trist.) Leker man med identiteter och roller gör det mig inget om några av dem skulle vara ”traditionella”. Men tidningen är ju dum om den alienerar sin läsarkrets med att bara visa bilder av en typ som många av  av den inte vill se. Andelen män bland ”Fisk&Fri:s” fiskepiger var mycket liten. Men det är möjligt att bara en procent av de danska sportfiskarna är kvinnor så i så fall har de väl gjort en korrekt bedömning.

Utsättningen av lax- och havsöringsyngel, så kallad smolt, i Stockholms Ström kan fortsätta sedan staden inlett samarbete med en ny sponsor. Denna verksamhet är helt avgörande för sportfisket i Strömmen, all lax och havsöring som fångas där kommer från utsättningarna. (Nu är alltså finansieringen säkrad, men utsättningen hotas fortfarande. EU vill förbjuda all utsättning av odlad lax i Östersjön)

En forskare är i Kristianstadsbladet kritisk till den bristande utvärderingen av de svenska åtgärderna för att hindra att ålen utrotas, enligt honom går det inte att avgöra om åtgärderna hjälper eller ej. Hans råd är enkelt: sluta fiska ål. Om man fortsätter fiska kommer varken ålutsättning eller ombyggnad av vattenkraftverk att hjälpa återhämtningen.

Slutligen rapporteras från Biblioteksgatan om att brandkåren fått rycka ut sedan en tank i ett fiskspa sprungit läck. Nu undrar kanske någon vad ett fiskspa är. Det  är en pedikyrmetod. När man sänker ned fötterna i vattentanken med fiskar suger de bort döda och lösa hudceller. Lokalen vattenskadades, vad som hände med fiskarna framgick tyvärr inte av rapporteringen.

[uppdatering: Therese Bohman har bloggat om nakna kvinnor och djur i konsthistorien, läs!]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 tanke på “Köttfri torsdag

  1. Pingback: 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s