Vegetarisk morot bättre än animalisk piska

En stor anledning till att det äts [för] lite vegetariskt i Sverige är att svenska kockar helt enkelt inte är bra på att laga vegetariskt. Förslagen på centrala dekret om köttfria dagar slår därför fel. De leder bara till konflikt och framställer vegetariskt som något man måste tvingas att äta, inte något som – rätt utfört – är billigt, nyttigt och gott. Lägg inte krutet på att hetsa mot kött, lägg det på att uppmuntra lagandet av goda vegetariska rätter. Och använder man kött på rätt sätt behöver man inte heller använda så mycket. Som Margit Richert (grattis till priset!) konstaterade så gick det mycket lättare att leva huvudsakligen vegetariskt efter att hon definierat bacon som en krydda. Jag tar mig friheten att citera vad hon skrev på Facebook igår:

I dessa fåniga köttskattstider vill jag bara meddela att det går utmärkt att äta sig helt vindögt mätt utan kött. Och att uppmuntra människor att äta mer grönt är långt mycket roligare än att straffa folk med riktade skatter. Först en sallad med bland annat mjölksyrade morötter, fetaost, oliver och bönor, allt ringlat med lite av höstens novelloolja. Sedan en barszcz med uszka (rödbetsbuljong med svamppierogi).

Förmynderi får knappast några positiva effekter, däremot kan det ge negativa. Om skatten höjs på kött är det inte det billiga köttet, importerat från länder med sämre djurhållning än Sverige (ja, trots vad man kan få intryck av i media så finns det många sådana länder) som kommer att drabbas mest, utan det redan dyra köttet som produceras på ett sätt som är bättre för såväl miljö som djur. Och innan myndigheter och politiker lägger på ytterligare en pålaga på konsumenterna kan de börja med att sluta betala fiskare och jordbrukare för att överproducera mat som sedan destrueras för att den inte går att sälja.

Primalisten har för övrigt granskat påståendena att det är ohälsosamt i sig att äta kött och kommer fram till att de står på väldigt osäker grund:

 • Kan du hitta andra faktorer i gruppen som äter mest rött kött (längst till höger), som också kan tänkas leda till högre dödlighet? Vad sägs om tre gånger så stor andel rökare, mindre fysisk aktivitet, färre vitaminer, högre BMI, och större intag av alkohol. Kan det tänkas vara så att de som äter mer rött kött (ofta hamburgare, pizza m.m.) också generellt sett lever mindre hälsosamt än andra? Det känns inte helt orimligt om jag får säga det själv.
 • För att ytterligare spä på misstanken om att dessa kostformulär troligtvis inte är helt tillförlitliga kan vi kolla på det genomsnittliga kaloriintaget för män och kvinnor, i grupperna som åt minst respektive mest rött kött.
  Känns det verkligen troligt att kvinnorna i den lilla köttgruppen bara äter i genomsnitt 1200 kalorier om dagen? och att männen bara äter ca 1600 kalorier? Ett glapp på runt 800 kalorier jämfört med de som rapporterat in att de äter mer kött. Antingen trivs dessa människor med att gå väldigt hungriga, eller så kan det tänkas att det missats att rapporteras in en och annan glasspinne. Hur det än är med den saken tror jag vi kan slå fast vid det här laget att observationsstudier där vanliga dödliga ska fylla i vad de ätit under åren inte bevisar ett skvatt.

Det ohälsosamma med att äta kött är snarast att det tränger undan andra födoämnen och ger en obalanserad kost. Som jämförelse är en stor del av alkoholrelaterade skador inte direkta skador från alkoholen utan bristsjukdomar, eftersom så stor del av kaloriintaget kommer från just alkohol. En stor del av det kött som säljs är också av dålig kvalité, men det gäller tyvärr också andra sorters livsmedel.

Cornucopia skriver att problemet inte är att det äts kött, utan hur det produceras. Enorma arealer som ändå inte går att använda till vanlig spannmålsodling kan på detta sätt utnyttjas till livsmedelproduktion. Rätt använd förbättrar djurhållningen miljön, speciellt effektiv är den mot ökenutbredning. Att den industriella djuruppfödningen med kraftfoder i trånga stallar är förkastlig är alla ense om. Problemet är att faktiskt utforma ett system som gynnar det man vill gynna och missgynnar det man vill missgynna. Yxiga skattepålagor är ingen lösning.

[uppdaterat: Svenskt Kött påpekar att siffran på 85 kilo kött per person och år som nu sprids handlar om slaktvikt och dessutom inkluderar kyckling. Snävar man ner det till benfritt rött kött handlar det i stället om 36 kilo. När det tillagas tappar det i vikt och slutvikten hamnar därför i det av Världscancerfonden rekommenderade intervallet]

Det här är för övrigt första blogginlägget i deltagandet i årets #blogg100

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar to “Vegetarisk morot bättre än animalisk piska”

 1. Köttskallarnas sammansvärjning | Fröjdhpunktse Says:

  […] är förslaget om köttskatt idiotiskt på så många andra plan, men det har andra skrivit mycket bättre […]

 2. Peter Ericsson Says:

  Jag åt vegetariskt i en månad en gång på ett hälsohem. Det var helt OK men sen tröttnade jag så pass att jag köpte en grillad med bröd på tågstationen från denna vackra ort i Dalarna.

 3. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Vegetarisk morot bättre än animalisk piska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: