För apologeten spelar fakta ingen roll

I Godmorgon, världen i P1 skyllde Pierre Schori terrordådet i Paris på… Korstågen. ”Det finns en otrolig styrka i berättelsen om Jerusalems förstöring och kolonialismens effekter”.

Visst gör det, men styrka är inte alltid samma sak som rätt.

En historielektion:

För 757 år sedan föll islams juvel Bagdad för fiendearmén och befolkningen massakrerades. Plundringen och skövlingen av kulturskatterna och morden på kalifen, tusentals lärda och ofattbara mängder vanliga stadsbor sände chockvågor genom hela den muslimska världen. Den lägsta uppskattningen talar om att 200000 civila invånare dödades, den högsta lägger siffran på två miljoner. Tigris vatten färgades i dagar svart av bläcket från de oersättliga handskrifter som kastades i floden och rött av blodet från de avrättade stadsinvånarna. Det sinnrika bevattningssystemet som fungerat ända sedan Mesopotamiens storhetstid saboterades och förföll därefter totalt eftersom det inte fanns tillräckligt med levande människor kvar för att reparera det. Bagdad som varit islams kulturella och kommersiella centrum blev aldrig mer vad det varit.

Kalifatets gyllene tid av expansion, kultur och vetenskap var över. Islam vände sig inåt, skyllde misslyckandet på för mycket modernism och fastnade i dogmer och stagnation (en reaktion som inte inträffade för sista gången). Den värdsliga överhögheten i regionen togs sedermera över av de muslimska ottomanerna som sedan styrde som kolonialherrar över stora delar av arabvärlden fram till Första världskriget.

Den armé som erövrade Bagdad kom från mongolväldet, världshistoriens största imperium.

Men, som P J O’Rourke påpekar, att skylla arabvärldens problem idag på en kultur vars ättlingar bor i tält på en glesbefolkad stäpp och tvingas tillgripa jäst jakmjölk som berusningsmedel är inte lika publikfriande som att skylla på de västliga korsfarare som ägnade lika stor energi åt att bekämpa kristna som åt att bekämpa muslimer.

Dåliga ledare och populister har i alla tider skyllt sina länders tillkortakommanden på onda makter utifrån. Och vad gör vi? Vi finansierar med skattepengar utbildningar i postkolonialism och vithetsstudier för att hjälpa ledarna att fortsätta slippa ta ansvar för sitt styre…

Etiketter: , , , ,

4 svar to “För apologeten spelar fakta ingen roll”

 1. Rikard Says:

  Hej.

  Syrligt som krusbär, och sant dessutom. Får erkänna att islamister och vänstervridna verkar ha faktaresistans och konspirationsteorier som sin gemensamma nämnare och modus operandi; jag brukar därför fråga vilken religion boende i exempelvis Levanten hade före profetens födelse. Svaret brukar antingen vara ren non sequiteur eller en imitation av en fågelholk. Detta stadium följs av en harang som alltid (hittills) utmynnar i ‘det är en helt annan sak’ utan närmare precisering.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. staffan anderstig Says:

  Bra där Majjen..

 3. leonardo34 Says:

  Reblogga detta på Leonardo34's Blog och kommenterade:
  Upplysande och klarläggande.

 4. Jana Says:

  Till en av vår tids märkliga ironier hör ju dessutom att många innevånare i de forna kolonierna mycket hellre vill flytta till dessa koloniers tidigare vita herrars hemländer i Europa än bo kvar i sina – sedan ett halvt århundrade – befriade kolonier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: