Länsstyrelsen vill slippa förbjuda vettiga byggprojekt

I Stadsbyggnadsnämnden har vi ofta att göra med Länsstyrelsen. I deras roll att som överklagandeinstans skydda riksintressena så säger de ofta nej till saker som vi anser att det rimligtvis är Stockholms egen sak att besluta om. Problemet är nämligen att i princip hela Stockholms innerstad är klassat som ett ”riksintresse för kulturvården”. Jan Jörnmark beskrev det bra (med bonusbilder) för några år sedan:

Beskrivningarna blev oftast vida och svårtolkade, men eftersom trycket mot stadskärnorna var lågt på den tiden ifrågasattes egentligen aldrig de definitioner som gjordes. Följden har blivit att vi idag måste handskas med en tickande bomb. Riksintressena hotar att stoppa upp förnyelsearbetet i Sveriges mest dynamiska stadskärnor, när livsfarliga ruiner klassas som ”riksintressanta kulturmiljöer” […]

Vi kan 23 år senare konstatera att motsättningen syns tydligare än någonsin när Länsstyrelsen går in och upphäver beslut som tagits av Byggnadsnämnden i Stockholm om att bygga balkonger på Polhemsgatan. När vi på allvar börjar tolka lagen blir resultatet en exceptionell detaljstyrning.

Länsstyrelsen har nu kommit till samma slutsats, mycket bra! I en rapport till regeringen skriver de ”En översyn av områden för riksintressen och dess påverkan på bostadsbyggandet är mycket angelägen”.

Rapporten listar fem saker som måste åtgärdas för att Stockholmsregionen skall kunna växa på ett hållbart sätt:

1 Bostäder. Bostadsbyggandet behöver fördubblas.

2 Infrastruktur. Trots satsningar på nära 100 miljarder kronor till 2021 behövs mycket mer.

3 Innovationskraft. ­Regionens ­position är på väg att ­försvagas inom informations- och kommunikations­teknologi och life science.

4 Klimat och energi. Ökade insatser krävs för att nå utsläpps­målen. En snar finansiering av ­Slussens ombyggnad är ­avgörande.

5 Arbets­marknad och ­kompetens. Grupper vars ­kompetens inte tillvaratas måste få större ­möjligheter. Regionen bör få fler ­platser inom de högre ­utbildningarna

Länsstyrelsens 68-sidiga rapport Stockholm Full fart framåt! kan hämtas på pdf (68s, 2,9 MB)

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

1 tanke på “Länsstyrelsen vill slippa förbjuda vettiga byggprojekt

  1. NEJ! Låt Stockholm förbli riksintresse och bevara alla gamla fina kulturbyggnader

    Det som behövs är att Stockholm måste få växa, dvs närförorterna måste få bli en del av innerstaden. När min mamma var barn var Kungsholmen och Södermalm ”förorter”. Stockholm måste fortsätta växa på bredden. Årsta Älvsjö, Nacka Solna Sundbyberg, Mälarhöjden osv måste få bättre kommunikationer. Man ska inte heller bygga en massa bostäder utan att också bygga skolor, dagis och annan infrastruktur.

    Idag sitter Borgerligt syrda kommuner som tex Nacka och förhindrar bostadsbyggandet av hyresrätter för de vill inte ha in ”problem”. Danvikstull och brist på spårtrafik gör också att kommunikationerna inte fungerar. Haninge är också en kommun som drabbats hårt av att pendeltågen inte fungeara vintertid. Det är löjligt att kranskommuner samt brist på infrastruktur ska få bromsa breddningen av Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s