10 och 30 på moderatstämman

Nu har jag kommit hem från Stockholmsmoderaternas nomineringsstämma. Jag hamnadeplats 30riksdagslistan, bra, men inte valbart. På kommunlistan kom jag på tionde plats i min valkrets: 2 Bromma-Kungsholmen. Med samma valresultat som 2006 så blir jag förste ersättare i fullmäktige. Ökar vi några procent så blir jag ordinarie ledamot, det behövs inte så många eftersom valkretsen fått ett mandat till sedan förra valet, det är nu 16 att dela på. Eller så kan jag samla sådär 1852 personkryss så hamnar jag högst upp på listan… Bara att börja!

I kommunvalet så räknas valkretsarna i praktiken som egna kommuner, för att jag skall komma in krävs det alltså kryss och röster i Bromma-Kungsholmen. Dock räknar valmyndigheten alla personkryss även om de är i fel krets, så ni som bor i de andra kretsarna får gärna ta en valsedel från krets 2 och kryssa i mitt namn. Det påverkar inte personvalet direkt, men om det är många kryss så ger det en tydlig statushöjning internt i partiet. Vad gäller riksdagen så är det gemensam valsedel för hela Stockholm, där får ni gärna kryssa också, fjorton tusen kryss behövs för att ta sig in där…

Nomineringsstämman ja… Det finns en del som tycker att utredningen borde fått ta längre tid, en del tycker att tiden räckt. Jag tror inte att situationen blivit bättre av en längre utredning, följden hade blivit ytterligare en vecka surrande av rykten och anklagelser.

Rapporteringen i media har hållit en mycket skiftande kvalitet, En del av det som stått i media har varit sant, mycket har varit helt uppåt väggarna, och en del hade potentialen att kunna ha varit sant, om journalisten bara orkat lägga tio minuter på att kontrollera att uppgiftslämnaren lämnade korrekta uppgifter… När Expressen i torsdags ”avslöjade” att en kandidat hade skickat värvningsbrev till sina elevers föräldrar inför provvalet i höstas så var detta inget nytt alls. Händelsen var känd, och åtgärdad, inom partiet sedan länge. Personen var redan borta från riksdagslistan – som varit offentlig sedan 25 januari, om Expressen orkat titta. DN brydde sig inte heller om att kolla fakta, och kvaliteten på rapporteringen blev därefter: Nej DN, Man kan inte hoppa av om man redan har plockats bort från listan!

Personen var inte heller längre val- och kampanjledare för Tensta-Rinkebyföreningen, vilket tyvärr stod kvar på föreningens hemsida. Lärdom till alla webansvariga: Uppdatera hemsidorna med aktuella personuppgifter!

Somliga av de som tvingats gå verkar fortfarande inte begripa varför. De odlar sin egen dolkstötslegend och utmålar sig som offer för en komplott ledd av bittra herrar med en invandrarfientlig och homofob agenda…

Men det handlar inte om någon strid mellan ”liberala” och ”konservativa”, det handlar om ett antal personer i ett kompisgäng som får gå för att de har manipulerat provvalet på ett oetiskt sätt.

Med Tokmoderatens ord:

Det är så lågt, det är så klumpigt och illojalt mot alla de som tagit sin kandidatur på allvar och försökt jobba fram stöd på ett renhårigt sätt. Det är förkastligt när redan hyfsat framgångsrika personer i partiet känner att det är ok att låta opolitiska och icke-intresserade väljare bli medlemmar i partiet enkom för att agera kreatur åt storbonden med sin piska.

Och det är det som ter sig så obegripligt (fast det borde det iofs inte vara, den mänskliga historien företer ständigt nya exempel på beteendet) med den här historien; De flesta av de inblandade var etablerade och hade hamnat på bra platser ändå, men frestelsen att runda hörnen, att skynda på karriären lite till, blev för stor. För den som är helt beroende av politiken för sin försörjning och inte har en civil karriär att falla tillbaka på kan det bli mycket frestande att hjälpa lyckan på traven, förståeligt, men inte försvarligt.

Jag avslutar lite mer positivt med att länka till två glada kvinnor.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 tanke på “10 och 30 på moderatstämman

  1. Din beskrivning av ärendet känner jag är ljus och trovärdig.
    Nästa val borde man trots allt försöka sänka personvalströskeln – en service för oss gräsrötter. I början av 50-talet var jag medlem av Unghögerns valberedning. Det är intressant att följa politiken och konstatera att fler av valberedningens ledamöter klättrade vidare i hirerkin och politiken. Numer är de väl mest med i veteranvetargänget i SPF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s