Malmö: Sosserött plus Hamasgrönt blir…

För ett år sedan skämde Malmös högsta kommunalråd Ilmar Reepalu ut sin stad genom sitt agerande i samband med det israeliska deltagandet i Davis Cup-matchen. Ett fult kapitel i stadens politiska historia då inte bara hans parti lokalt utan även Miljöpartiet i riksdagen jagade röster i den bruna myllan.

För fyra veckor sedan var det dags igen, Ilmar Reepalu medverkade  i en intervju i Skånska Dagbladet fylld med pärlor som:

– Jag har uppfattat att högergrupperna varit de som plågat judiska församlingar under lång tid. Men jag känner inte till om extremvänstern driver de frågorna.

Man kunde ju tro att det hörde till hans roll att läsa tidningar, se på nyheter och tala med folk. Om inte förr så vid demonstrationerna kring Davis Cup-matchen förra året.

– Vi accepterar varken sionism eller antisemitism. Det är ytterligheter som sätter sig över andra grupper och anser att de är mindre värda.

Sionism är åsikten som går ut på att judarna har rätt till ett eget land, Reepalu går här emot Sveriges och FN:s uppfattning att Israel har rätt att existera.

– Vi hanterar inte utrikespolitik i kommunen. Lagen förbjuder det. Därför kan jag väldigt tryggt ha en uppfattning i utrikespolitiska frågor.

Lysande logik Ilmar… Och kungen kan således också öppet uttala vilket parti han tycker skall vinna valet i höst. Eftersom han inte får prata partipolitik så är enligt Reepalus Teorem allt han säger definitionsmässigt inte partipolitik.

– Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.

Om den demonstrationen, som vädjade om fred och besinning på båda sidor, och hur den bemöttes av Reepalus åsiktsfränder kan man läsa i Paulina Neudings debattartikel i Expressen.

Först flög en glasflaska genom luften, och när sedan en slangbomb skickades rakt in i den judiska gruppen beslutade polisen att evakuera. Demonstranterna flydde, medan barn sprang efter dem med mobiltelefoner för att rapportera tillbaka in i motdemonstrationen vart ”judarna” var på väg.

Det är den demonstrationen som Ilmar Reepalu talade om i Skånska Dagbladet i går, när han sade att den judiska gruppen i Malmö delvis har sig själv att skylla för antisemitismen. Judarna skulle ha tagit avstånd från kriget i Gaza, menar han. ”I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.”
Detta är alltså den slutsats Malmös kommunalråd drar efter att en fredlig judisk demonstration jagats bort från Stortorget under rop om ”Jävla judar” och ”Hitler, Hitler, Hitler”. Judarna bär själva ett ansvar för hur de uppfattas.

Då Reepalu möttes av en storm av kritik påstod han dels att han inte menade ”sionism” när han sa ”sionism”,  dels att han blivit felciterad, men oturligt för honom hade Skånska Dagbladet hans uttalanden på band

Reepalu fortsätter dock visa att han inget lärt och inget förstått. I en artikel i söndagens The Telegraph: Jews leave Swedish city after sharp rise in anti-Semitic hate crimes säger han: ”There haven’t been any attacks on Jewish people, and if Jews from the city want to move to Israel that is not a matter for Malmo.”

Vi tar det på svenska också: ”Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö.”

Tydligare kan det inte vara, han låtsas inte se det aggresiva judehat som han tillåtit att breda ut sig i hans stad och han tycker inte att det är ett problem att judiska familjer som bott i hans stad i generationer nu tvingas flytta för att de känner sig säkrare i Israel än i Malmö(!)

Först efter att Mona Sahlin vridit om armen på honom så har Reepalu visat något intresse för att lyssna på de judiska invånarna i Malmö och deras syn på saken. Frågan är hur allvarligt menat det är, hans track record ger föga hopp.

Fredrik skäms över sin landsman.

[Uppdatering: Fredrick Federley skriver om saken i SvD och utmanar Ilmar Reepalu på debatt, även SvD:s ledarblogg och DN:s ledarsida kommenterar och Reepalu svarar]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar to “Malmö: Sosserött plus Hamasgrönt blir…”

 1. Michael Says:

  Zionister är som Nazister.

  Mycket få riktiga judar finns.

  Israelier är fyllda med hat, och det är tacksamheten för att dom fick ett land av palestinierna framförhandlat av engelsmännen.

  Antar det inte är utan orsak man fängslar 10 000 paletinier.

  Det är ju ganska uppenbart att den judiska befolkningen stödjer israels kränkningar av männskliga rättigheter annars hade man inte gett Israel sitt stöd.

  Att vara talmudist eller zionist är knappast och vara en sann jude?

  Zionister är fanatiker, likaså många andra grupperingar inom samhället som kapitalister kommunister fashismer tvärslamister kristenfundamentalister osv osv.

  Vad har mupparna gemmensamnt då som är fanatiker??

  Insikt genom straff.

  Jävligt moget på 2000 talet

 2. Erik Jonsson Says:

  du är helt förvrängd i huvet.Din jämförelse är helt felaktig.
  Det är du som är en fanatiker.
  Kom inte med några förvrängda jämförelser.

 3. Michael Says:

  Jasså du du säger det.

  Jag förvrängd??

  Har judisk mor och judiska vänner muslimer och kristna.

  Snarare du och dinakriminella frimurarpolare som är förvrängda i skallen.

 4. Erik Jonsson Says:

  är så långt ifrån detta som a till ö.skulle aldrig falla mej in att vara med i ett hemligt sällskap.Vill varna för dem.
  Jag menar att det är viktigt att vi inte ”NÄR” hatet mot judar och Israel.
  Det kan sätta igång en ny holoqost.
  Israel är klockan i tiden.Tidshändelsrena i MÖ visar vart vi är på väg.

 5. baccusblogg Says:

  http://baccusblogg.wordpress.com/2010/02/13/ilmar-reepalu-vinner-i-malmo/

 6. razmatazuz Says:

  Ny holocaust… bla bla bla bla. Man blir så urbota trött på den här eviga retoriken om antisemitism etc. Det handlar för fan inte om något hat emot judarna som folk. Det handlar om den korkade, ibillska politik som bedrivs av staten Israel vare sig det vore judar, araber, kineser, svenskar eller amerikaner som satt i parlamentet så skulle jag kritisera på precis samma sätt med exakt samma ord. Sluta upp med att beskylla människor som inte har någonting med nazism, rasism, antisemitism att göra för att vara antisemiter så fort man ifrågasätter politiken och dess konsekvenser. Det handlar inte om att man inte vill att Israel ska existera. Det handlar om att man tycker att det är viktigare med rättvisa än historiskt motiverat förtryck och etnisk rensning, det handlar om att man tycker att Israel som den starkare parten har ett större ansvar än den svagare, det handlar om att sionisterna inte vill erkänna Palestina, att de vill att till och med Jordanien skall vara inkluderat i staten Israel etc. Att kritisera Palestinier som röstade på Hamas är föga trovärdigt då Israelerna själva röstade på Likud som inte vill erkänna Palestina. Både Palestina och Israel är demokratier som bör erkänna varandras existensberättigande. Detta förutsätter dock att illegala bosättningar upphör, att slakt av civila upphör (från båda sidor), att främst Israeler inser att det är de som har ett behov av att Palestinierna blir mer välvilligt inställda för att fred skall uppnås. Någon fred och någon välvilligare inställning uppnås INTE genom att man tar land, bygger murar, mördar civila, hjärntvättar värnpliktiga till att hata araber.

  Ilmar Reepalu är inte någon talesman för mig, eller mina åsikter och jag tänker därför inte försvara honom, men att det demonstrerades i samband med Davis Cup-matchen och att den spelades för tomma läktare är knappast något konstigt då det vid detta tillfälle pågick en fruktansvärd slakt av civila araber på Gazaremsan. En slakt som var allt annat än FN-sanktionerad och som hela omvärlden till och med USA ifrågasatte.

 7. Cordian Says:

  Hm, under en bra samanfattande artikel samlas bruna ”komentatörer” med röd-gröna nazis. Sverige 2010, eller Hitler-Tyskland 1938?

 8. Ryktet om ironins död är betydligt överdrivet: SVT ger ESC-finalen till Malmö « No size fits all Says:

  […] Men inte för SVT, de har nu tagit beslutet att ESC 2013 hamnar i staden där Ilmar Reepalu styr med br… grönt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: