Drev och dålig karma

Åklagaren har alltså kommit fram till att Sofia Arkelsten inte begått något brott, resorna som skattebetalarna sluppit betala var motiverade i hennes tjänsteutövning. Utslaget var inte oväntat, till exempel har den gode Widar Andersson redan konstaterat att:

Riksdagsledamöterna är folkvalda. De avgör själva vilka intressen och aktörer de vill låta sig påverkas av. Riksdagsledamöter är per definition jäviga. Det är deras uppdrag. Väljarna avgör sedan om de känner förtroende för de intressen som ledamoten företräder.

Attila resonerar kring bjudresor och bruna kuvert och kommer fram till att Peter Wolodarskis tes:

Vi förväntar oss att våra folkvalda ska hålla armlängds avstånd till särintressen, oavsett om de är ekonomiska eller organisatoriska.

är extremt världsfrånvänd eftersom

riksdagsledamöter inte är neutrala statstjänstemän, de SKA ha åsikter. Det är därför vi röstar på dem, för att de i sin tur ska representera oss. Riksdagsledamöterna väljer själva vilka seminarier som intresserar dem, eller varifrån de hämtar information för att bygga sitt politiska mandat. Ytterst är det väljarna som ska döma dem, gillar vi deras åsikter så röstar vi på dem, annars inte.

Erik Laakso förklarar att

Om man får ynnesten att åka på semester en vecka eller så per år, och då får chansen att bo på hotell och vila upp sig, så vore en “bjudresa” något fantastiskt. Men när “bjudresan” blir ytterligare en i raden bland de andra 100 nätterna borta från familjen, så har det slutat handla om lyx för länge sedan. När “lyxresan” blir ytterligare en tid hemifrån med flygplatser, anonyma hotellrum och intetsägande måltider tillsammans med människor man inte valt själv så kan det inte imponera på någon med minsta lilla grad av personlig integritet.

Så snälla medborgare, gå inte på journalistikens allra sämsta drivkrafter ännu en gång.

Men den här skalpen fick alltså drevet inte. Att åklagare Stetlers beslut skulle få hyenorna i kvällspressen att erkänna att de varit ute i ogjort väder är dock att hoppas för mycket. Lena Mellin tycker fortfarande att Arkelstens resor var ”politiskt olämpliga”. Överstehyenan på Expressen, Thomas Mattson känner andra som han känner sig själv och drar den förhastade slutsatsen att alla andra också är redo att sälja sin själ för en prasslande sedelbunt.

En av de ickejournalister som skällde med högst i drevet var Mona Sahlin, som orerade om att Sofia Arkelsten visat ”extremt dåligt omdöme”. Som en lumparkompis brukade säga: Det kom från rätt käft… Idag rapporterar media att Sahlin under förra veckan var på Stockholm Open under fem dagar tillsammans med sin son och utnyttjade gratisbiljetter till ett värde av 9000 kronor.

Sahlins försvar att det är en heeeelt annan sak (och att hon ”stödde” idrotten genom att låta sig och sonen bjudas på fribiljetter) håller inte. Om något så är det värre eftersom det i hennes fall rörde sig om rent nöje och hon dessutom tog med en familjemedlem. Men, jag tycker att journalisterna som nu drevar på om bestickning har fel, några friplåtar till Stockholm Open utgör inte mutbrott. A andra sidan är det rätt åt Sahlin som hade det synnerligen dåliga omdömet att misstänkliggöra Arkelsten för något annat som inte heller var en muta. Ibland gör två fel ett rätt. Karma’s a Bitch, Mona…

Magnus hör klirret av sten i glashuset och Fredrik tycker sig se en Mona som snabbavvecklar sig själv utan förnuft. SvD:s ledarsida önskar Arkelsten välkommen till nya jobbet.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 tanke på “Drev och dålig karma

  1. Vi har inte direkt demokrati i Sverige för att det är partier vi röstar på och inte enskilda individer. Jag har inte sett en riksdagsledamot gå och kampanja sina åsikter utan partiets åsikter.

    Om det vore så som du beskriver det dvs. att ”Riksdagsledamöterna är folkvalda. De avgör själva vilka intressen och aktörer de vill låta sig påverkas av.” Så skulle inte FRA lagen gått igenom.

    Jag håller med dig att riksdagsledamöter inte är neutrala statstjänstemän och de har rätt till att ha åsikter men när de sitter i riksdagen så ska de representerar sina väljares åsikter.
    PS. Gratisbiljetterna kostade 750 kr per person per dag, 750x2x5= 7500kr

Lämna en kommentar