En obekväm sanning om ”pensionärsskatten”

Löntagare betalar högre skatt än pensionärer vid samma inkomst, 16% försvinner i löneskatter utan koppling till någon försäkring. Orättvisan minskade med jobbskatteavdraget, men nu vill flera partier vidga klyftan igen under högljutt gastande om en påstådd högre ”pensionärsskatt”. Rättvisa? Nej. Politik? Ja.
Att det blivit så här beror på att historien om de dolda skatterna inte passar in i någon sidas narrativ, JSA-förespråkarna marknadsför JSA
med att det är bra att arbetande får lägre skatt än de som, av olika anledningar, inte arbetar. Då arbetar de mer vilket hela samhället gynnas av. Men om man skulle nämna löneskatterna i sammanhanget försvinner ju den gynnade positionen för löntagare. De på andra sidan har heller inget intresse av att erkänna existensen av dessa dolda löneskatter, de har ett intresse av att framställa det som att pensionärer är orättvist hårt beskattade, men räknar man in löneskatterna är de ju orättvist lätt beskattade jämfört med löntagare.

Etiketter: , ,

Ett svar to “En obekväm sanning om ”pensionärsskatten””

  1. elina Says:

    Bra inlägg!
    Har aldrig själv sett pensionsskatten som orättvis. Det kostar också att arbeta och det mesta eller inte alls går att dra av i skatten. Däremot är skattenivån alldeles för hög. Om man skalar bort allt det onödiga Staten och kommun inte borde bekosta skulle skattenivån vara betydligt lägre. Själv skulle jag se ett slags medborgaravgift som betalas av alla, samma summa, oavsett inkomstnivån och resten genom moms. Men då skall det allmänna bara ombesörja det som är svårt att sörjas av enskilda eller mindre grupper. Infrastruktur, polis, grundläggande sjukvård, grundskola t ex.

    Ja, du ser jag är helt ute och cyklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: