Julklappstips: Så underlättar du att julkortet eller presenten kommer fram

Oavsett om du skickar ett julkort eller en present som väger flera kilo med posten så finns det mycket du kan göra för att försändelsen skall komma fram i tid*:

 1. Skriv rätt namn och adress. Det finns många sätt att ta reda på detta på internet nuförtiden, och eftersom du läser detta har du tillgång till internet. Bra sajter att söka på är hitta.se eller ratsit. Om adressen du söker är utomlands går det oftast att hitta den på någon variant av ”vita sidorna” i det landet; white pages, weisse seiten, pages blanches etc. Bor personen i ett flerfamiljshus, skriv också lägenhetsnummer eller våning. Obs! Chansa inte! Om du inte vet, och inte kan ta reda på det, är det bättre att inte skriva alls än att skriva fel. Ett felaktigt postnummer eller postort kan försena försändelsen med flera dagar och i julruschen med extrapersonal som inte kan distrikten utantill kan fel gatunummer eller, i ett stort hus, till och med fel våningsangivelse eller lägenhetsnummer få samma effekt. Att du skall stava namnen rätt och ange c/o ifall namnen inte står på dörren är så självklart så det behöver jag inte skriva. Ange för- och efternamn. Att adressera till ”fam. Andersson” i ett hus med 120 lägenheter är inte nödvändigtvis optimalt.
 2. Skriv avsändare, det händer oftare än man tror att folk flyttar utan att anmäla ny adress, så det är inte helt säkert att ens adressen på hitta.se stämmer. Och om du nu inte ids kolla om din trettio år gamla sändlista för julkort fortfarande stämmer, skriv avsändare så får du återkoppling, orkar du inte skriva, använd etiketter, de är billiga att köpa.
 3. Frankera rätt. Portotabell finns på Postnord.se.
 4. Skicka i tid.
 5. Skriv rätt namn och adress.
 6. Om du är mottagare av post: Se till att ditt namn står på dörren eller använd c/o-adress. Mycket viktigt om du bor i lägenhet, men skadar inte om du bor i småhus.
 7. Om du tejpar igen ditt brevinkast för att du inte vill ha reklam så får du ingen post heller.
 8. Är det djup snö framför eller på din brevlåda, skotta bort den, är det halt på vägen dit, sanda.
 9. Packa ordentligt, vid jul använder folk inte bara utgångna adresser utan också utgångna kuvert där limmet inte längre fäster. Att innehållet sprids ut på en postterminal är tillräckligt opraktiskt resten av året, det är ännu mindre optimalt i julruschen.
 10. Skriv rätt namn och adress.

* Det kan gå fel ändå, men risken minskas kraftigt om du ser till att göra rätt från din sida. Fel hos postdistributörerna ligger inte inom denna bloggposts ämnesområde, jag kommer att återkomma till den avdelningen i ett annat inlägg.

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Julklappstips: Så underlättar du att julkortet eller presenten kommer fram”

 1. elina Says:

  Ja, trots detta finns just nu en försändelse i Pajala som de uppmanar mig att hämta där, i stället viss plats i Stockholm som det står helt rätt på adressen. Kan maskinerna läsa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: