Krimtatar, knarkare, katolik eller knegare. Kiev var bättre än Kreml.

Efter Rysslands annektering av Krim dras snaran åt kring den del av befolkningen som Kreml inte tycker passar in, och det är en stor del. För vissa började förföljelsen för flera veckor sedan. En speciellt utsatt grupp är drogmissbrukare som går på substitutionsbehandling, de ryska trupperna som blockerar gränsen mot [resten av] Ukraina släpper inte igenom leveranserna av Metadon och Buprenorfin. Klinikernas lager håller nu på att ta slut och situationen för missbrukare under behandling blir alltmer desperat. Att läget ”normaliseras” genom att Krim nu har annekterats hjälper inte, tvärtom. För i Ryssland är substitutionsbehandling, liksom i princip allt annat också, förbjudet…

En annan grupp som förbereder sig på att fly är Krimtatarerna, sedan flera veckor har det börjat dyka upp kryss på deras dörrar, en iskall påminnelse om hur det gick till när Stalin 1944 deporterade ett helt folk och i processen tog död på hälften av det. Den nya regimen på Krim har redan tagit belut om att vräka Krimtatarerna från det statliga land de nu lever olagligt på.  Att de lever som markockupanter kan ju för den utomstående se märkligt ut, men det land de hade stals av staten då de deporterades 1944, det var inte förrän efter Berlinmurens fall de fick tillåtelse att återvända, till ett fosterland där de inte längre ägde någonting. Regimen säger nu att Krimtatarerna skall få land någon annan stans, men med tanke på hur sådant går till i Ryssland skall man inte hoppas för mycket på det. Vräkningshot är dock inte det värsta Krimtatarerna har att frukta. Människorättsaktivisten Reshat Ametov fördes bort 3 mars av de ryskstödda ”självförsvarsstyrkorna” sedan han stått tyst och demonstrerat mot dem i Simferopol. Två veckor senare återfanns hans döda kropp med spår av tortyr.

I DN Kultur hälsar den ryske författaren Arkadij Babtjenko Krimborna välkomna till Ryssland:

Nå, våra kosacker lär ni tydligen redan ha stiftat bekantskap med. Snygga killar, eller hur? Och ändå är det ingenting, ingenting. Ni har ju inte sett våra präster ännu.

Det är inte bara Krimtatarerna som blivit varse det religiösa/kulturella förtrycket, en annan grupp är Krims lilla minoritet av katoliker, tre av deras fem präster har kidnappats och kyrkor och församlingshem vandaliseras och bränns.

Men som Babtjenko konstaterar i DN, frihet och mänskliga rättigheter är det slut med, oavsett om man hör till en minoritet eller ej:

Tillåt oss att redan nu gratulera till den sista folkomröstningen i era liv. Fler ”viljeyttringar” blir det nämligen inte. Ni kommer helt enkelt inte att få välja igen – aldrig och ingenting. Aldrig och ingenting. Inte ens färgen på gränserna till er egen bakgård. Lägg genast det på minnet.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: