Nedskräparna har ansvaret för nedskräpningen

Nu är våren på väg, och uteätarsäsongen med den. Marken i stadens parker fylls av picknickande människor, vilket är trevligt, den fylls också av skräp som de picknickande människorna inte orkar ta med sig, det är otrevligt.

På radio hörde jag för några år sedan en grupp ungdomar som på fullt allvar menade att de gjorde en god gärning som slängde papper, burkar och fimpar på marken, eftersom de “skapade jobb” åt renhållningsarbetarna. Logiken är densamma som att reclaimarna skulle motivera sin vandalism med att de skapar jobb åt glasmästarna och fotbollshuliganerna skulle kunna motivera slagsmålen med att de skapar jobb åt läkarna…

Men åsikten att det är om inte en god gärning så iallafall inget klandervärt att skräpa ned finns sannerligen i alla åldrar. I en artikel i DN förra mandatperioden uttalade en stockholmare i övre medelåldern med namn och bild att det var fel av staden att lägga ansvaret för nedskräpningen på nedskräparna(!) Han förespråkade civil olydnad i form av mer skräpkastande på gator och i parker så att staden skulle bli tvungen att städa upp efter honom…

Visst underlättar det med fler och större papperskorgar som töms oftare – och det är precis vad vi har genomfört i staden – men viktigast är faktiskt människors attityd. Under 60-talet och årtionden framåt genomfördes kampanjen “Håll Sverige rent”. Symbolen med träden som speglades i en skogssjö syntes överallt och kampanjen ledde faktiskt till att nedskräpningen i skog och mark nästan helt upphörde.

Egentligen borde det inte behövas några kampanjer för att påpeka det fullständigt självklara: att man inte slänger sitt skräp på marken. Det man tagit med sig till picknicken, det tar man också med sig därifrån.

Etiketter: , ,

Ett svar to “Nedskräparna har ansvaret för nedskräpningen”

  1. Carl Johan Hall Says:

    Jämförelsen med vandaler haltar lite. Ofta brukar ju tjänstesamhället motiveras med att folk ska göra det de är bra på (jfr RUT & ROT). Ska då civilingenjören och läkaren springa omkring och leta efter papperskorgar istället för att göra uppfinningar och behandla patienter, medan lågutbildade personer går arbetslösa istället för att sopa gator?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: