Vem sköter sjöräddningen om inte staten gör det? Jag, och många många fler.

Det är lätt hänt att tro att Socialdemokratins långa maktinnehav utplånade civilsamhällets roll i räddningsverksamheten och att allt numer sköts av offentligt avlönade heltidsanställda. Så är det inte, ute i landet är deltidsbrandkårer mycket vanliga och utvecklingen går inte mot mindre utan mer frivilliginsatser. På ett område är frivilligverksamheten fullständigt dominerande  – sjöräddningen.

Sjöräddningssällskapet, som funnits sedan 1907, rycker ut vid 70% av larmen. Även innan sällskapet bildades var sjöräddning till den absolut största delen en frivillig verksamhet, det var för att koordinera och effektivisera som sällskapet bildades.

Organisationen får inte en krona i bidrag från staten utan lever på frivilliginsatser, donationer och medlemskap, själv har jag varit medlem i många år. Har du 20 miljoner till övers kan du köpa en räddningskryssare åt SSRS och som tack få ge namn åt den, för mer modesta 400000 fås en sjöräddningsscoter. Har du svårt att komma på en present till någon ”som har allt”, gå till gåvoshopen (det du köper går alltså till SSRS, men festföremålet får ett fint gåvobrev)

livräddningsövning med vattenscoter
Ditt namn på den här?

Mer än hundra år efter att Titanic gick under är behovet av fungerande massräddning ännu inte täckt. Det finns nu system för att smidigt få passagerare och besättning från det drabbade fartyget till livbåtarna men inte för att smidigt få dem från livbåtarna upp till ett räddande skepp. Sjöräddningssällskapet, Stena Line och Chalmers driver ett projekt för att åtgärda det. Ett framtidsscenario:

Vid en färjeolycka lyckas man få de 1000 ombordvarande till 20 av fartygets egna 50-pax-flottar som är avsedda för att lyftas med last. En annan färja utrustad med FIRST-systemets kran och en Rescuerunner är först på plats och börjar cirkla runt flottarna för att dämpa sjögången, samtidigt som man sjösätter sin Rescuerunner med två besättningsmän. Rescuerunnern används för att koppla flottarnas lyftögla till kranen som lyfter upp flottarna en och en till säkerheten ombord. Efter knappt två timmar har samtliga 1000 personer räddats till värmen och säkerheten ombord i det hjälpande fartyget.

Det kan väl vara värt en slant?

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Vem sköter sjöräddningen om inte staten gör det? Jag, och många många fler.”

  1. annalisamia Says:

    Och? Vad vill du egentligen säga med det här? Menar du att det är bra att den här typen sköts av frivilliga eller menar du att det är dags att skattefinansiera den?
    Det finns många fler områden som lever på välgörenhet. Stödet till våldsutsatta kvinnor tex. Som drabbad är det inte bra att behöva förlita sig på allmosor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: