Godtycklig censur, nu från en Akademi nära dig

Mercedes-Benz har ien reklamfilm citerat Karin Boye-dikten “I rörelse”, ni vet: Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

Att sprida god poesi på svenska borde vara en gudi behaglig gärning, kan man tycka att Svenska Akademien borde tycka. Men det gör de inte, tvärtom.

Vanligen är det så att när (den absurt långa) skyddstiden har löpt ut 70 år efter upphovshenens död så är ett verk fritt att använda. (Verket har därmed mycket starkare skydd än upphovshenen själv. Levande personer har ett starkt skydd mot att användas i reklam de inte vill vara med i. Döda personer har inget sådant skydd, så man skulle helt lagligt kunna använda en bild av till exempel Olof Palme i en annons för kattmat eller utemöbler, bara man har rätt till bilden. Att så ändå inte görs beror på att reklamnyttan för sådana tilltag tenderar bli negativ, och vill man uppröra med målet att nå spridning är det mycket säkrare att bara visa något naket)

Här har företaget skött sig föredömligt och, trots att texten egentligen är fri att använda, kontrollerat med författaren närstående intressenter att det är ok. Mercedes-Benz har frågat Karin Boye-sällskapet om tillstånd och fått det, precis som Renault gjorde för ett decennium sedan. Men det räcker inte för Svenska Akademien, vars ständige sekreterare kallar användandet för gravplundring. Akademien hotar att använda sig av en undantagsparagraf i Upphovsrättslagen: De och två andra institutioner, Musikaliska Akademien och Akademien för de fria konsterna, kan nämligen åkalla det så kallade “klassikerskyddet” och föra talan mot bruk av “litterärt och konstnärligt verk […] som kränker den andliga odlingens intresse”.

Nu händer dock inte så mycket mer i det här ärendet eftersom annonseringen redan är avslutad. Men det vore dock välgörande med ett förtydligande från parnassen om vad som går för sig och inte för sig. För Akademiens upprördhet kommer väldigt plötsligt, jag hörde inget därifrån när en annan biltillverkare nyss under enorm mediebevakning släppte en reklamfilm som setts av många fler än MB-filmen, en reklamfilm som även den innehåller en mycket känd text, som dessutom ett ord har ändrats i. Liksom Anna Troberg undrar jag: När slår Svenska Akademien klassikerskyddet i huvudet på Zlatan och Volvo?

Du kan dock inte se på båda filmerna för att själv bilda dig en uppfattning. MB:s film är nerplockad från Youtube… Volvos är dock kvar.

Dags för nya lagregler kanske, och i väntan på det, dags för lite nytt blod i Akademien kanske?

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Godtycklig censur, nu från en Akademi nära dig”

  1. sven Says:

    Med den nuvarande upphovsrätttiden så kommer många böcker som skrivs nu av 20-åringar vara upphovsrättskyddadde fram till andra hälften av 2100-talet.
    Men det stora felet med den nuvarande upphovsrättstiden är att den är alldeles för kort enligt kultureliten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: