Grattis vaccinationsskeptiker, nu kan ni få mässlingen också i New York

Grattis antivaccinrörelsen! Nu måste vi inte åka till Järna för att löpa risken att smittas av en sjukdom som inte sällan leder till livslång invaliditet eller död. Nu kan vi få mässlingen också när vi åker på weekendresa till The Big Apple. Vid millennieskiftet ansågs sjukdomen vara utrotad i USA, men nu har den kommit tillbaka:

Of all the things to be nostalgic for, infectious diseases probably don’t make it onto many lists.

However, if you happen to pine for the good old days when measles was an active public health threat, I have good news for you. The anti-vaccine crowd is bringing it back.

There is currently an outbreak of measles in New York City.  Considered eliminated in the United States in 2000, last year saw a record number of outbreaks around the country. It’s only three months into 2014, and not only is the nation’s largest city seeing cases in several boroughs, but other major metropolitan areas are warning of new cases as well.

Council on Foreign Relations har gjort en interaktiv karta som visar utbrotten sedan 2008 av sjukdomar som är möjliga att helt stoppa med vaccinering. Cirklarna som visar sjukdomsutbrotten är oroväckande många och stora, även i de högt utvecklade delar av Världen där varken fattigdom, dåliga kommunikationer eller krig kan förklara en dålig vaccinationstäckning .

Karta med cirklar i olika färger
Det röda är mässlingen, det gröna är kikhosta

I USA beror det minskade antalet vaccinationer till stor del på en kändisstödd skrämselkampanj. Daily Beast har en lista med några av de Hollywoodkändisar som propagerar mot vaccinering, bland namnen hittar man Jenny McCarthy, Jim Carrey och  Charlie Sheen. I Europa drivs aktiva kampanjer mot barnvaccineringar, men inte med lika uttalad kändisstöd.

Återigen: detta är inte bara ett problem för barnen till de föräldrar som inte låter sina barn vaccineras mot de vanliga barnsjukdomarna. Det är inte ens ett bara ett problem för familjerna. Det är ett problem för hela samhället. MPR-vaccinet har en god skyddsverkan – 95% – men det fungerar inte på alla, det finns de som det inte är effektivt på och det finns de som av olika skäl inte kan vaccineras. Dessa måste lita till flockskyddet för att inte smittas.

Vaccination är solidaritet mot alla ofödda barn vars mödrar inte velat/kunnat/haft möjlighet att få immunitet genom vaccination. Vaccination är solidaritet mot de små infektionskänsliga barn för vilka en vanlig, ”oskyldig” barnsjukdom kan innebära döden. Stephanie Tatel skrev i Slate för fem år sedan om hur hennes cancersjuke son inte kunde gå på dagis eftersom där fanns ett barn vars föräldrar valt att inte vaccinera det mot barnsjukdomar. Detta utgjorde ett dödligt hot mot sonen, som inte hade motståndskraft mot sjukdomarna och inte heller kunde vaccineras på grund av cancerbehandlingen som inföll då han egentligen skulle vaccinerats. (Även om han redan hunnit vaccineras skulle cancerbehandlingen troligen förstört skyddet)

En myt som ofta sprids av motståndarna till barnvaccinering är att vaccinering mot mässlingen skulle ge upphov till allergier.  Men det finns inget samband mellan vaccinet och allergier. Däremot mellan mässling och allergier.

Penn&Teller åskådliggör i det här Youtubeklippet de påstådda riskerna för barn som vaccineras med de verkliga riskerna för barn som inte vaccineras.

Inte ens om antivaccinationsrörelsens påståenden om riskerna var sanna så vore det alltså en bra idé att undvika vaccinering mot barnsjukdomar. Och deras påståenden är hittepå. Wakefields studie som påstods länka autism med vaccinering är sedan länge avslöjad som rent forskningsfusk.

Barnsjukdomar är inte något trivialt. De var det inte före vaccinen kom, och de är det inte om vaccinen inte får den täckning de skulle kunna ha.  Författaren Roald Dahl har berättat om när hans äldsta dotter fick mässlingen:

one morning, when she was well on the road to recovery, I was sitting on her bed showing her how to fashion little animals out of coloured pipe-cleaners, and when it came to her turn to make one herself, I noticed that her fingers and her mind were not working together and she couldn’t do anything.

“Are you feeling all right?” I asked her.

“I feel all sleepy, ” she said.

In an hour, she was unconscious. In twelve hours she was dead.

The measles had turned into a terrible thing called measles encephalitis and there was nothing the doctors could do to save her.

That was twenty-four years ago in 1962, but even now, if a child with measles happens to develop the same deadly reaction from measles as Olivia did, there would still be nothing the doctors could do to help her.

Dahl skrev om det 1986, då fanns det vaccin. Men eftersom så många föräldrar, av motsträvighet, rädsla eller okunnighet, inte lät sina barn vaccineras grasserade fortfarande mässlingepidemier i Storbritannien. Hundra tusen barn blev sjuka varje år, av dem fick tio tusen komplikationer. Tjugo dog. Varje år. Av mässlingen. Eftersom de inte blivit vaccinerade med ett vaccin med i sammanhanget betydelselösa biverkningar.

Collage med bland annat bild av Olivia

Olivia Dahl blev sju år gammal.

För femtio år sedan fanns inget effektivt vaccin mot mässlingen. Nu finns det, och det finns ingen ursäkt för de som kan använda det att inte göra det.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: