Myten om de rika ”etniskt svenska” områdena

För en tid sedan skrev Reforminstitutet en DN-Debattare där de konstaterade att sociala problem är vanligare i orter med liten invandring än i orter med stor. Jag var inte speciellt överraskad. Det är nämligen så att invandring i sig har inte har någon entydig påverkan, ibland minskar den sociala problem, ibland ökar den dem. Att det ser ut som Reforminstitutet visar är inte en följd av inflyttningsströmmarna utan snarare en orsak till dem, orter med mindre sociala problem är ju allt annat lika mer attraktiva att bosätta sig i.

Från och till hör man folk häva ur sig att det är klart att det är mindre problem i rika etniskt svenska enklaver som Danderyd och Bromma. Duh. Felet som dessa människor gör är att de med invandrare enbart menar invandrare som har lågbetalda eller inga jobb och inte är integrerade – för har de välbetalda jobb och är integrerade så räknas de inte längre som invandrare…

Hur ser statistiken ut då? Tja, i Bromma är 15% av befolkningen född i utlandet, i Danderyd är det 14%. Snittet för Sverige är 15%. Skillnaden mellan 0 och 14 procent är, som varje trafikpolis skulle säga, väldigt stor, skillnaden mellan 14 och 15 däremot rätt liten, för att inte tala om skillnaden mellan 15 och 15. Etniskt svenska enklaver sa ni? (Och gudarna skall veta att det finns sociala problem även i välbärgade områden, de syns bara inte lika tydligt utifrån.)

Dikotomin invandrare-svenskar är således tämligen värdelös som förklaringsmodell och lösningsrecept. De sociala problem som finns handlar i liten del om just detta, det handlar om andra saker. ”Invandrare” är, liksom ”svenskar”, en mycket heterogen grupp, folk har olika ursprung, kultur, klass, kön, utbildning, ideologi och så vidare. Man kan inte definiera människor efter bara en del av deras personlighet, därför kan man inte heller hitta på en lösning som passar ens alla som har just denna del.

Nima Dervish har för övrigt skrivit förbaskat bra om integration och om skyllandet på utanförskap som en återvändsgränd.

 

Etiketter: , , ,

4 svar to “Myten om de rika ”etniskt svenska” områdena”

 1. Exodus Says:

  Om Bill Gates flyttade till Stockholm skulle han kanske bosätta sig i något av nämnda områden och bli en del av procenten. Han skulle även på egen hand driva upp statistiken för skatteintäkter kontra statliga utgifter relaterade till invandring. Så, det är ganska ointressanta fakta utan att titta på olika typer av invandring. Låter sig väl dock inte göras längre.

 2. sven Says:

  Jag tycker Per Hagvall brukar skriva bra men denna artikeln var godag yxskaft.
  De är ju skillnad om invandrarna i området består av nord-europeiska och nord-amerikanska invandrare eller om områdets invandrare består av människor från mellanöstern och Afrika.

 3. annalisamia Says:

  Jaha? Och? Att de kulturella motsättningarna också bottnar i klassmotsättningar är inget nytt precis.

  I de rika områdena har också alla invandrare anslutit sig till det västerländska levnadssättet och det västerländska värderingarna. Frågan är om man ens kan tala om olika kulturer när akademiker möter andra akademiker.

  … så vad ville du säga med det här inlägget egentligen?

 4. sven Says:

  Många av invandrarna i Danderyd och Bromma är troligen också ingifta.
  Ekonomiskt välbeställda svenska män gifter sig med yngre utländska kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: