Då var det 1914

I år är det 100 år sedan Första Världskriget bröt ut. Det innebar slutet för fyra imperier, det Österrikisk-Ungerska, det Ottomanska, det Tsarryska och det Kejsartyska. Imperier kännetecknas, slarvigt uttryckt, av att en/ett par etniciteter härskar över många etniciteter. De tre förstnämnda imperierna känns på det sättet självklara, men många har nog väldigt dimmiga begrepp om vilka andra folkgrupper som ingick i det Tyska riket 1914.

vykort med propagandabild

In the Navy Die Kaiserliche Marine…

Funderat på varför det bryggs så bra öl i Kenya och Kina? Den tyska sajten Deutsche Schutzgebiete handlar som namnet antyder om tyska kolonier, men inte bara det. Om man står ut med den nittiotalsmässiga layouten finns mycket att hämta. Där finns mängder av text med illustrationer från tiden runt förra sekelskiftet, Det finns avsnitt om Tyska kejsarriket och de övriga tyskspråkiga länderna, om de tyska kolonierna och om rikets stolthet den kejserliga flottan – som kapprustade med Royal Navy men aldrig riktigt hann ikapp. Det finns avsnitt om de tyska enandekrigen mot Danmark, Österrike och Frankrike, om Boxarupproret, frimärken och mycket annat. Illustrerat med bilder från samtida vykort ger det en bra uppfattning av hur stämningen i samhället var då.

zeppelinare med vagnar under

Jag kommer att tänka på Barbara W Tuchmans ord från Proud Tower.

”[Europeernas] tillvaro kännetecknades, i jämförelse med en senare tids människors, av större självtillit, större säkerhet, större optimism, större glans, slöseri och elegans, mera obekymrat välstånd, mera munterhet, mera nöje i att vara tillsammans och konversera, större orättvisor och hyckleri, större fattigdom och nöd, större känslosamhet och falsk sentimentalitet, mindre fördragsamhet med medelmåttorna, mera värdighet i arbetet, större uppskattning av naturen, större livsglädje.”

En del var bättre förr, en del var sämre förr. Sajten är som synes på tyska, men man klarar sig rätt bra på skoltyskan och det finns länkar till riktigt hyfsade maskinöversättningar till engelska och franska uppe till höger på sidorna.

vykort med barn

Viel Genuss! Eller var det Genus?

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: