Dubbelsidig diskriminering

När jag läste nyheten att Leif Tengström tilldelats Nordstjärneorden hoppade jag till. En svensk medborgare som får en svensk orden? Jag togs strax ur min villfarelse. Tengström är finländsk medborgare och kan därmed tilldelas en av Sveriges finaste utmärkelser.

Däremot kan han, även om han skulle skriva gudabenådad poesi och prosa, inte bli medlem av Svenska Akademien. Oavsett hur svenskspråkig han är så måste han vara svensk medborgare för att komma på fråga.

Det kravet har inte alltid funnits. När Finland förlorades till Ryssland var det inte alls självklart att landet också skulle avskäras från Svenska Akademien. Det var dåvarande kronprinsen Karl Johan som på grund av sin starka motvilja mot Gustaf Mauritz Armfeldt drev igenom att man inte kunde sitta i Akademien utan att vara svensk medborgare. Och därvid har det blivit i över två hundra år, trots att man med fog kan anta att någon sådan begränsning aldrig föresvävade Gustaf III när han 1786 instiftade Svenska Akademien efter fransk förebild.

Det är inte bara Nordstjärneorden som numer bara delas ut till  utländska medborgare (och svenska kungligheter), det samma gäller Serafimerorden, Vasaorden och Svärdsorden. Jag skrev om den sistnämnda i samband med Veterandagen 2012:

Återigen visar det sig vilket urbota dumt beslut det var att avskaffa svenska ordnar för svenska medborgare. I stället för att dela ut den historiska Svärdsorden måste i stället Försvarsmakten uppfinna nya medaljer, exempelvis ”sårad i strid”. Återinför ordensväsendet!

Här är Frankrike ett föredöme, de bryr sig inte om medborgarskap utan om meriter, såväl när de delar ut Hederslegionen som när de utnämner ledamöter i Franska Akademien.

Stefan Olsson har skrivit om frågan på Norrköpings Tidningar. Ni är alla lika värdelösa:

Saken är dock den att även om staten slutade att dela ut statsordnar till medborgarna slutade den aldrig med att dela ut kungliga medaljer. Senast nu i januari fick exempelvis låtskrivaren Joakim Berg från popgruppen Kent H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band.

Medaljer är precis som ordnar ett sätt att belöna förtjänta medborgare men med skillnaden att ordnar i alla internationella sammanhang räknas som det finaste man kan få. Medaljer är belöningar de också, men andra rangens utmärkelse. Systemet är alltså inkonsekvent.

Inkonsekvens kan man leva med. Värre är det dock med det budskap staten sänder ut till sina medborgare när den vägrar att dela ut de allra finaste utmärkelserna till sina egna medborgare.

I någon mån får man därför säga att den har lyckats med sin jämlikhetsreform, men det är den sämsta form av jämlikhet man kan tänka sig. Staten säger till sina medborgare: Ni är alla lika värdelösa.

Det är dags att avskaffa den diskrimineringen. Förtjänta som gjort svenska språket stora gärningar skall kunna sitta i Svenska Akademien, även om de inte är svenska medborgare. Förtjänta som gjort Sverige stora gärningar skall kunna få Sveriges finaste utmärkelser, även om de är svenska medborgare.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: