Det var tjugo år sedan idag

Den 4 december 1993 avled Frank Zappa, kompositör, musiker, textförfattare, sångare, artist och debattör, i prostatacancer, bara 52 år gammal. Men hans influenser och hans musik finns kvar. Och för det är vi mycket tacksamma.

Den som inte vet så mycket om honom eller som vill veta mer rekommenderas den långa wikipediaartikeln där man till exempel lär sig vad som avslutade tiden med bandet som blev hans genombrott – The Mothers of Invention:

Den 4 december 1971 bröt en brand ut vid en konsert med bandet i Casino Barrière i Montreux, där bandets hela musikanläggning förstördes. Deep Purples låt Smoke on the Water handlar om denna händelse. Några få dagar senare, den 10 december, knuffades Zappa under en konsert i Rainbow Theatre, London, av en besökare från scenen ned i orkesterdiket. Han blev då så svårt skadad att han var tvungen att tillbringa nio månader i rullstol. Därefter var ett av hans ben förkortat (låten Dancing Fool på albumet Sheik Yerbouti innehåller en referens till detta förhållande), och även hans röst klingade en ters djupare. Zappa tvingades avbryta konsertturnén och upplösa bandet.

På dagen 22 år efter branden som gav upphov till låten med ett av rockens absolut mest kända gitarriff lämnade Frank Zappa jordelivet. Det var inte rökningen som dödade honom, knappast heller de ibland tjugo kopparna kaffe om dagen, även om det rimligen inte kan ha varit nyttigt. Övriga droger höll han sig ifrån och propagerade emot. Moralisera över dumheter hade han inget emot, men att förbjuda var inte hans metod, han var politisk konservativ av den bra republikanska sorten, tänk P J O’Rourke – Kapitalism, liten stat, inget snokande i medborgarnas sovrum, telefonsamtal eller bokhyllor.

Idag, och andra dagar minns vi hans verk genom att lyssna på hans musik som efter att länge ha hållits hårt av dödsboet nu finns på Spotify att lyssna på. Varför inte Valley Girl, med gästspel av hans dotter Moon Unit?

(Angående rubriken, jodå, den är dubbelbottnad: Zappas debutalbum Freak Out! anses ha varit en av inspirationerna till Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Som svar på Beatles album släppte Zappa två år senare We’re Only in It for the Money.)

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: