Så går eftertankens friska hy i klickjagandets kranka blekhet över

OBS i P1 är något så unikt som ett program som låter debatten ta tid och debattörerna utveckla sina tankar. På sin hemsida beskriver sig programmet:

OBS är Sveriges Radios forum för svensk och utländsk idédebatt. Det är en radions kultursida som befinner sig i skärningspunkten mellan kultur och samhälle. Som sådan har den ett demokratiskt och folkbildande uppdrag. Här hörs en mångfald av röster.

OBS spejar utåt och kopplar ihop internationella fenomen och debatter med det som händer i Sverige. Här hör du om ny utländsk fack- och skönlitteratur från hela världen, och om debatten som förs i utländsk media.

I en tid där farliga förenklingar ligger nära till hands, vill Obs nyansera, fördjupa och ge sammanhang. Obs kastar sig inte över de snabba trenderna för att göra dem till sina, men är däremot alltid på jakt efter att fånga upp skeenden i tiden, undersöka dem och helst ligga steget före i granskningen av den växlande tidsandan.

Obs har sänts sedan den 1 april 1963.

Och det har de gjort bra. Men nu är det slut med det, insnöade räckviddsräknare på huvudkontoret vid Gärdet har bestämt att programmet skall läggas ner i januari. Det skall ersättas med ett snabbare format med det uttalade syftet att sätta avtryck i sociala medier. Som om det inte redan fanns sådana i överflöd.

Jag betalar licens för att slippa klickjagande vindflöjlar. SR, håll era ängsliga fingrar borta från Obs!

Jag håller oftast inte med Per Wirtén för fem öre, men här är han på spiken när han skriver att

Obs var ju ett program som in i det längsta envisades med att vara annorlunda. I dagens nervösa, osäkra och likriktade mediaklimat kan inte det accepteras av chefer utan egentligt intresse av kultur- och idédebatt. De kommentarer som kommit från olika chefer, till exempel för SR:s kulturredaktion, bekräftar att de ser annorlundahet, annanhet och avvikelse från normer som stort problem. Obs gjorde ”radio slow”. Att det fick fortsätta irriterade många. För en del mediachefer verkar Obs varit en ren provokation.

Då beskedet kom om nedläggningen av radions allra äldsta program – det har funnits i femtio år – skrev Expressen om hur eftertankens bastion läggs ner:

Farhågan som väckts är att P1 ska gå samma väg som SVT Debatt, alltså att satsa på maximalt munhuggeri. Nuförtiden är det tyvärr dit vi som tankarna går när vi hör ordet ”debattprogram”. Kanske glöms det bort att även ”Obs” är ett program för kultur- och idédebatt. Eftersom det bygger på inläsning av skrivna inlagor garanteras ett annat tempo än det som dominerar i övriga medier.

Just därför känns det olycksbådande när P1:s ansvariga Nina Glans säger till GP: ”Vi behöver nå ut bättre, oftare vara först och bli tydligare.”

Tydlighet är inte alltid förenligt med eftertanke. Att vara först är inte alltid att vara bäst. Om något behövs i vår tids medieklimat är det nog snarare röster som vågar vara sist. Som tar sig tid för eftertanke – ja, det betyder att tänka efter. Efter att nätflocken har tyckt färdigt. Inte vara först på varje boll, utan snarare finna mönster i bollhavet.

Björn af Kleen undrar i ett långt inlägg i Expressen om Obs blir det första offret för klickdöden – Att en artikels eller ett inslags relevans och värde för debatten mäts i antalet delningar på Twitter och Facebook.

 Jag fattar inte hur radion ska lyckas konkurrera med kultursidorna i mediechefernas ängsliga agendasättardesperation, säger författaren och ”Obs”-medarbetaren Magnus Linton. Kultursidesdebatterna har varit bra och viktiga – men många inlägg är främst affektiva: nyckeln till agendasättande är enskilda skribenters upprördhet. En tidning kan framkalla reaktion med spektakulära utgörningar, Bengt Ohlsson över tre sidor. Ska P1 göra samma sak? ”Ring P1” kan reta upp folk ute i busken, men ska kulturprogrammen bli motsvarigheten på Södermalm?

På SvD:s ledarsida undrar Per Gudmundson idag hur många Obs man får för ett OS?

[uppdatering: Barometern skriver att en trotjänare försvinner i skymundan. På SvD:s web svarar Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson att Obs inte skall försvinna utan utvecklas

tillsammans med andra program som också sysslar med kultur- och idédebatt så att de även i framtiden ska kunna många lyssnare med kvalificerat innehåll med fokus på reflektion och omvärldsblick

Om det är en rökridå eller om det betyder att SR verkligen inser det långsamma formatets betydelse återstår att se. Vad som kan konstateras är att SR anser att kritiken varit besvärande.]

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Så går eftertankens friska hy i klickjagandets kranka blekhet över”

 1. enstillaundran Says:

  Instämmer.

  Vad Public Service har som uppdrag är att producera program även för tänkande och reflekterande människor. Målgrupperna Klick, Tyck och Like har ju redan så många program, både i radio och TV.

 2. Kerstin Says:

  ”Nej, OBS ska inte läggas ned som en del uppgifter i andra medier gör gällande – det hade varit enkelt att kontakta oss på Sveriges Radio i frågan. Vi utvecklar OBS tillsammans med andra program som också sysslar med kultur- och idédebatt så att de även i framtiden ska kunna många lyssnare med kvalificerat innehåll med fokus på reflektion och omvärldsblick.”

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/11/19/replik-obs-ska-utvecklas-sager-sr/

 3. När bemötandet blir en bekräftelse | No size fits all Says:

  […] öppna brev till SD:aren Kent Ekeroth har blivit ett veritabelt klickmonster av den typ alla mediachefer älskar. Efter två dygn har artikeln 74 tusen Facebookmarkeringar. (Inte helt klart vad en markering […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: