Alla partier eniga om stödet till barn med omfattande behov

Jan Valeskog m.fl. (S) anmälde ett särskilt uttalande enligt nedan:

Det är bra att ett system för tilläggsbelopp nu kan införas där kriterierna blir tydliga så att barn med bäst behov får detta stöd.[…]

Per Olsson m.fl. (MP) anmälde ett särskilt uttalande enligt nedan:

Alla elever har rätt att få det stöd som krävs för att kunna utvecklas så långt det är möjligt i skolan. Ambitionen måste vara att alla skolor är rustade att möta varje elev, oavsett vilket stöd de är i behov av, inom ramen av den ordinarie undervisningen.

Storleken på det sökbara verksamhetsstödet är inte en indikation på hur mycket staden satsar på de elever som är i behov av särskilt stöd. De kriterier som nu förändras möjliggör för nämnden att fördela ut mer resurser till skolorna att använda i den ordinarie undervisningsmiljön och där stärka arbetet med alla elevers utveckling mot målen.[…]

Marina Gunnmo Grönros m.fl. (V) anmälde ett särskilt uttalande enligt nedan:

Det nya systemet innebär att skolorna inte behöver ansöka om pengar hos förvaltningen utan istället får det utfördelat efter behov via särskilda fördelningsnycklar, om det inte handlar om elever med omfattande behov av särskilt stöd där skolan vidtar extraordinära stödåtgärder. Denna princip stödjer vi då det innebär en mer rättvis fördelning som är tydligt kopplad till behov och innebär att skolorna i ett tidigt stadium vet vilka resurser de har att använda sig av i sitt stöd till elever med särskilda behov, eftersom de då slipper ovissheten som uppstår vid ansökningar. Ansökningssystem tar dessutom upp mycket tid till administration som bättre kan användas till skolverksamheten.[…]

Vad handlar det här om? Det är beslutet i Stockholms Utbildningsnämnd i april om ”nytt system för tilläggsbelopp för elever med ett omfattande behov av stöd i grundskolan”. Beslutet togs av en enig nämnd, alla röstade för. Oppositionen lade dessutom särkilda yttranden enligt ovan.

Beslutet kunde dock kommunicerats bättre, för hur det var så upplevde ett antal skolor och föräldrar, rätt eller, fel, nu i veckan att de överraskats av de nya reglerna. Aftonbladet påstod på nyhetsplats att stödet till barn med svår dyslexi i Stockholm dras in i höst. Vilket naturligtvis inte har med verkligheten att göra. Ingen vill det, vare sig Alliansen eller de rödgröna. Det som sker är att stödet fördelas på ett annat sätt.

Sveriges mest förutsägbara ledarsida tog tillfället i akt att anklaga Anders Borg för att ”Några dagar före terminsstart försvann tryggheten för ett antal barn i Stockholm.” Men varför kontrollera vilket beslut som faktiskt togs och av vem? Det är ju så mycket enklare att gå på autopilot…

Som Sanna Rayman påpekar så kunde beslutet kommunicerats bättre, kanske också i sina detaljer gjorts på ett lite annat sätt. Men det gamla systemet var oförutsägbart och ohållbart, detta var och är Utbildningsnämnden i Stockholm enig om.

Min partikollega Monika Lozancic sitter i Utbildningsnämnden och har bloggat om Utbildningsnämndens (o)kontroversiella beslut.

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Alla partier eniga om stödet till barn med omfattande behov”

 1. Stina Says:

  Fullständigt ointressant vilka illusioner hade. Det är verkligheten som räknas. Politik ska inte heller handla om att personer i maktpositioner informerar sina beslut. Politik borde handla om att personer i maktpositioner undersöker hur verkligheten ser ut, lär sig lyssna på sina väljare, har inlevelseförmåga att förstå hur människor har det. Det är inte politikernas brist på förmåga att babbla som är problemet utan politikers oförmåga att lyssna.

  Satsningen på de barn som har allra mest behov leder bara till att barn med mindre behov som skulle kunna räddas inte får någon hjälp utan faller längre ut från samhället. Barn med stora vårdbehov kommer kanske troligen inte klara sig utan en massa stöd någonsin. Genom att ta bort stödet för de i gränszonen ökar utslagningen. Att det är dessa svaga grupper som man drar ner på för att sänka skatter vinner ingen på i längden.

  • hagwall Says:

   Diskussionen skulle vinna på att du någon gång orkade läsa blogginläggen du svarar på. _Alla_ partier_ var eniga om beslutet att _ändra_sättet_att _fördela_ resurserna. Det är ingen besparing, det är lika mycket stöd som tidigare. Du säger att det är verkligheten som räknas och påstår sedan att ett beslut som fick stöd av samtliga partier från höger till vänster handlar om att spara pengar för att sänka skatten…
   Vad du själv tycker borde göras är fullständigt omöjligt att begripa eftersom du å ena sidan klagar på besparingar – som inte är besparingar – och å andra sidan oroar dig över att de med stora behov för _för_mycket_.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: