Glass, teater, tårta, Tintin och Pride

Afrosvenskarnas Riksförbund vill synas igen, nu har de polisanmält Pridetåget i Stockholm för hets mot folkgrupp. Anledningen är att en enligt uppgift vit person skall ha sminkat sig som somalisk pirat. Talespersonen Kitimbwa Sabuni gör jämförelser med ”Lena Adelsohn-Liljeroths afrofobiska tårta”. Det var ju bara det att det inte var Lena Adelsohn-Liljeroths tårta, utan den afrosvenska konstnären Makode Lindes, den var knappast heller afrofobisk. Och Makode Linde är ju inte vit, uppenbarligen fick han inte sminka sig som svart ändå, enligt Sabuni.

Det är inte första gången Afrosvenska Riksförbundet är ute och slirar, bannstrålen har tidigare riktats mot en svart svensk komiker

På sin blogg berättar komikern Marika Carlsson om hur pjäsen om henne själv där hon spelar sig själv har anmälts för hets mot folkgrupp. Detta av en kvinna, från Afrosvenskarnas Riksförbund, som inte sett pjäsen och inte heller tänker göra det. På sin facebookgrupp Café Pan-Afrika följer ASR upp med denna karakteristik av Marika Carlsson, adopterad som tvååring från Etiopien och 2006 utsedd till Sveriges bästa kvinnliga komiker:

Marika Carlsson kan vara förvirrad, självhatande eller bara ett exempel på en svart människa som är så fullständigt och brutalt ryckt från sina rötter att hon för en billig penning och en klapp på huvudet säljer ut sig till vita människors behov av att få vara rasister i organiserade former. Men det är mindre intressant än att vita människor i form av FTW-productions organiserat ett rasistiskt spektakel för andra vita människor i Sverige år 2010.

Tack och lov ser inte alla invandrarorganisationer som sitt främsta syfte att framställa sina landsmän som antingen förtryckta eller idioter. Adopterade Etiopiers och Eritreaners Förening rekommenderade tvärtom allmänheten att gå och se pjäsen: ”En energiskt, utlämnande, engagerande och inte minst rolig svartsoppa”.

Jag har tidigare skrivit på Newsmill om den debattmetod Sabuni och hans fränder använder, den som inte håller med dem stämplas som vit rasist, skulle den som inte håller med dem vara gul, brun eller svart så stämplas denne i stället som rasförrädare. Det är en bekväm debattmetod för utövaren. Men förrädisk – den intellektuella skärpan och faktakontrollen tränas inte, vilket straffar sig i längden.

Inte oväntat försvarade ASR också Behrang Miris okunniga och ohistoriska utrensning av Tintin på Kulturhuset: Läs mer här, läs speciellt vad Boris Benulic skriver om antirasisten Tintin.

Afrosvenskarnas Riksförbund är i övrigt kända för sin centrala roll i Centrum Mot Rasism (de med den rasistiska glassen). De låtsas att de är representativa för svenskarna med rötter i Afrika, men medlemstalet säger något annat:
bild på svart glass

Afrosvenskarnas riksförbund, ASR, har haft en ledande roll i inriktningen av Centrum Mot Rasism. ASR:s riksorganisation har en medlemsplats i CMR samtidigt som föreningen har registrerat sina lokalavdelningar i Stockholm och Göteborg som enskilda medlemmar.
På så sätt höjer de CMR:s medlemsantal och skaffar sig mer makt på årsmötet, eftersom varje förening har en röst. Iransk-svenska solidaritetsföreningen gör likadant genom att ha tre lokalavdelningar som separata medlemmar.
Afrosvenskarnas riksförbund får bidrag av Integrationsverket. År 2001 uppgav förbundet att de hade 1 402 medlemmar. För det fick de drygt 300 000 kronor. Större delen av medlemmarna, 1 226 stycken, uppgavs finnas i Stockholmsavdelningen.

Men enligt en intern rapport, som SvD tagit del av, hade Stockholmsavdelningen bara 47 betalande medlemmar. Samma år kom endast 18 personer på Stockholmsavdelningens möte, enligt rapporten, som skrevs av en medarbetare i förbundet.

Att det fortfarande finns någon utomstående som tar ASR:s utspel på allvar är en gåta.

[Edit: så här såg piraten ut. Queer? Tja. Blackface? Nej
bild på svart glass

Bild: QX ]

Etiketter: , , , , ,

5 svar to “Glass, teater, tårta, Tintin och Pride”

 1. Maria Says:

  Har de ingen humor? Den här tjejen har ju bara klätt ut sig som vi gjorde när vi var yngre och hade maskerad. Brorsan var ”Hulken” och var gulmålad, var han rasistisk mot asiater då? Nej.

 2. Så var det dags igen | Emma i skrubben Says:

  […] hjälper man de riktiga rasisterna. Afrosvenskarnas riksförbund har i det här fallet, och även tidigare, alltså betett sig som nyttiga […]

 3. Maria Says:

  Som Hulken bör han ha varit grönmålad, men har för mig att han var gul. Kanske var han samuraj då?

 4. Hans Says:

  Kisa för all del ej mot solen,då riskerar kineser att känna sig kränkta!

 5. Att bekämpa rastänkande med rastänkande | No size fits all Says:

  […] antirasismens prioriteringar är ett ämne jag brukar skriva om, till exempel i somras: Glass, teater, tårta, Tintin och Pride. Eftersom Newsmill har lagt ner sin verksamhet och inläggen inte går att komma åt längre (ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: