Ketchupens ögonblick

Ibland inträffar det ett Sanningens ögonblick. Något man sett som en del av livet visade sig inte alls vara det man trott…

De där pappmuggarna man fyller ketchup i på hamburgerrestaurangerna. Det är ju miljövänligt och så, men muggarna är så små att man måste ta flera och det är ju slösigt, borde inte någon ha tänkt på det?

Det visar sig att någon redan gjort det. Den veckade pappen är inte där av estetiska skäl, den är för att muggen skall kunna vikas ut. Så här:

Två pappmuggar med ketchup, den närmaste utvikt för att få plats med mer

Min världsbild har rasat

Foodbeast skrev om det i somras och har också gjort en instruktionsfilm:

Fast låter det riktigt så där? Och vem doppar femton pommes frites samtidigt?

Pappmuggarna är inte det enda exemplet på förpackningsdesign som inte fungerar eftersom folk inte vet hur smart det är tänkt. Minns ni sockerbitsförpackningarna som fanns förr i tiden? En liten papperskub som innehöll två platta sockerbitar, man brukade öppna den från sidan med ett försök till estrellaryck, vilket fick till följd att en stor del av bitarna transformerades till strösocker. En dag för sådär två decennier sedan sedan, när portionsförpackade sockerbitar knappt fanns kvar på marknaden, upplystes jag om den smarta designen: Man skulle ha satt en nagel mellan de två bitarna och vikt upp förpackningen som en bok: snyggt och inget spill. Förpackningen hade kostat en halv miljon (på den tiden man fick en Ängbyvilla för en halv miljon) att utveckla men eftersom ingen begrep hur den skulle användas hjälpte inte den smarta konstruktionen.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: