Midsommarpresent till Stockholms bostadssökande

Inför midsommarhelgen kom Mark- och miljööverdomstolen med en välkommen present till miljön, det kommunala självbestämmandet och de bostadslösa. Domstolen upphävde Mark- och miljödomstolens tidigare dom om kvarteret Plankan på Södermalm, vilket innebär att den detaljplan som kommunen beslutat om nu åter är den som gäller. MMÖD:s besked är mycket välkommet för de som idag står i bostadskön i Stockholm. Den innebär inte bara att det nu kan byggas 69 nya hyresrätter och 50 nya studentlägenheter i kvarteret. Det innebär att en dom som skulle stoppat nya bostäder i praktiskt taget hela innerstaden nu undanröjts.

Jag skrev om den tidigare domen i december:

Kvarteret – ett miljonprogramsbygge i stadens centrum, ståtar med en innergård stor som en fotbollsplan och gränsar direkt till två parker. Vilket inte har hindrat somliga av dess hyresgäster att hårdnackat motsätta sig varje form av åtgärd för att göra stad av en förortsenklav mitt i centrum och möta den skriande bostadsbristen i Stockholm. Under credot: Åt dem som har skall varda givet, har de överklagat planerna som skulle inneburit 69 nya hyresrätter och 50 nya studentlägenheter centralt på Södermalm. ”Bostadsbrist och bostadsbrist, det är ju min enorma innergård”. Och som så ofta bedrar dumheten visheten, det hus som planeras för innergården kommer att vara byggt så att bullret på innergården minskar, men är man nimbyit så är man…

Flygbild på slutet kvarter på två sidor omgivet av parker

Bild: DN. Titta på den igen och avgör hur mycket sanning det ligger i påståendet att hyresgästerna i Plankan skulle bli utan tillgång till grönområden om 1/8 av innergården bebyggdes.

Mark- och miljööverdomstolens utslag är inte prejudicerande på så sätt att det sätter nya regler. Men det betyder inte att det är oviktigt, tvärtom. Hade Mark- och Miljödomstolens utslag stått kvar hade det inneburit ett prejudikat som i praktiken stoppat alla nybyggen av bostäder i bullerstörda lägen i hela Stockholms innerstad. Veckans utslag i MMÖD är anti-prejudicerande. Det innebär att nuvarande praxis med Stockholmsmodellen – en tyst sida – tack och lov fortsätter.

Efter nio års planarbete ser det nu äntligen ut som att bygget blir av. MMÖD:s dom kan överklagas till Högsta domstolen, men det krävs då prövningstillstånd.

Etiketter: , , , , , , ,

3 svar to “Midsommarpresent till Stockholms bostadssökande”

 1. Stina Says:

  Grattis till alla vuxna singelmän som tycker barn och äldre ska bort. Grattis till alla som valt bort barn och inte förstår behovet av samhällsservice. Grattis till alla som tycker ungkarlslyor och pubar är det ända som behövs. Förlorare är alla som inser att daghem, skolor vårdcentraler, osv också behövs i områden där man bygger bostäder.

 2. Anders Says:

  Per din sopa, bygg igen ditt jävla skitbromma istället för att lägga näsan i blöt på fel ställe. Det finns ju så otroligt mycket plats i dina kvarter, men du är nog på tok för feg för att börja bråka med kärnväljarna (om du nu ens vore intresserad av det). Eller bebygg gärdet och djurgården till oigenkännelighet, men inte det heller skulle du våga dig på. Det är så genomskinligt det du propagerar för att du närmast borde skämmas och sedan hålla dig borta från internet, resten av ditt liv.

 3. hagwall Says:

  Ett anonymt aggressivt nättroll som inte har en aning om vad hen talar om, så, oväntat…

  Jag förespråkar smart förtätning även i mitt eget grannskap: https://hagwall.wordpress.com/2012/09/20/nya-solvalla-biltavlingar-bostader-bollplan-och-bradgardar/ och jag tycker att stenstaden i Östermalm borde byggas ihop med Värtan och Gasverksområdet. Nationalstadsparken var ett misstag, det finns en anledning till att det fortfarande bara finns en nationalstadspark, och det är att det var en mycket dålig idé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: