Det var inte vi som sänkte skrapan

Ni kanske har hört att det planerade höghuset på Gasklocka 4 i Hjorthagen sänks? Men det är inte nämnden eller förvaltningen som velat ha sänkningen från 170 till 140 meter. Vid nämndmötet igår fick vi en redovisning av projektet: De invändningar som fanns om buller och luftkvalitet var inte av det allvarliga slaget (handläggaren berättade att luften var så mycket bättre högt uppe i huset att det hade positiva hälsoeffekter), det är inte ens säkert att synlinjen från Nationalstadsparken hade inneburit problem.

Sänkningen och omgestaltningen beror helt enkelt på att byggherren och arkitekten vill ha det så. De vridna våningsplanen var visserligen spektakulärt snygga, men vidare beräkningar visade stora problem med is- och vattenansamlingar och sämre energieffektivitet. Det var i slutändan en kostnadsfråga, liksom höjden.

Renderad bild av skyskrapa vid Bobergs tegelgasklockor
Så här tjusigt blir det inte. Bild Herzog & de Meuron.

Byggherren bedömde det antagligen också som svårt att sälja de översta lägenheterna pga röken från Värtaverkets skorsten (som alltså inte innebär någon hälsorisk men kan upplevas som obehaglig psykologiskt). Att huset blev smalare var en följd av att det sänktes, annars hade proportionerna blivit fel.

Det förslag som går vidare är inte alls dåligt, det är fortfarande ordentligt högt och av hög arkitektonisk kvalitet. Tyvärr försvinner ett stort antal lägenheter i och med sänkningen och den resulterande avsmalningen. 530 lägenheter blev 320. Vi kan beklaga att det första förslaget inte blir verklighet (det blir det ju iofs aldrig i denna typ av projekt) men det är inget vi som nämnd kan göra något åt.

När man ser den renderade bilden på ursprungsförslaget bredvid den enkla skissen av det nya så kommer det nya inte heller till sin rätt. Vi fick på mötet se renderade bilder på den nya fasaden och det såg riktigt snyggt ut.

Svartvit skiss på ursprungligt och nuvarande förslag
Men inte så här trist heller. Bild Herzog & de Meuron.

Byggherren Oscar Properties har ännu inte uppdaterat sin projekthemsida med den design de arbetar vidare med, men där kan man se en bild inifrån en lägenhet, den skiljer sig inte så mycket från det ursprungliga förslaget. (De har gjort det så erbarmligt svårt att kopiera bilden så ni får gå dit och titta själva.) Själva grundidén med de v-formade lägenheterna är kvar. Man har alltså insyn till sig själv. Lösningen gör också fönstren och ytterväggarna mer energieffektiva, värmen strålar ju inte rakt ut utan in mot den motstående väggen.

Att det var byggherren/arkitekten och inte staden som bestämde att huset skulle sänkas gör att det fortfarande ser ut att kunna bli ett annat riktigt högt hus i området: Stockholmsfyren, som kan bli 187 meter.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Det var inte vi som sänkte skrapan”

  1. Gasklockan : Stockholm & projekt Says:

    […] Per Hagwalls bloggUppdatering 2013-05-23: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: