Har fakta fel kön är det inte så noga…

Det där med att skilja på vita män är inte DN Kulturs bästa gren. I tisdags på sidan 6 skrev Katrine Kielos om

Unabombaren Eric Harris

Eh, nej. Unabombaren är – vilket man bör veta om man skriver om terrorism – Ted Kaczynski. (Eric Harris var den ene gärningsmannen i Columbinemassakern)
Samma dag på sidan 7 skrev Johanna Langhorst och Pernilla Glaser att:

Maria Sveland [attackerades på Gräv 2013] av Janne Josefsson för att vara representant för vad han kallade ”feghet förklätt till mod'”, för att hon inte ville möta Per Schlingmann i SVT Debatt.

Verkligen?

Per/Pär… Schlingmann/Ström… De är ju så lika de där männen. Man kunde ju tycka att redaktionen borde vara uppmärksam där de anlitade skribenterna fallerar, men uppenbarligen är korrekturläsning en borgerlig lyx.

Fortfarande har ingen rättelse införts. Men, som gamla DN Kulturchefen Maria Schottenius sa: ”Vad är sanning?

Bloggaren Bashflak har för övrigt en del att säga om resten av Langhorsts och Glasers artikel – vars tes är att just hot mot kvinnor är ett problem för demokratin, det underförstås att män inte hotas, och om de blir hotade spelar det ingen roll. Bashflak citerar en undersökning publicerad i branschtidningen Journalisten som visar att det bland journalister är en större andel av männen än av kvinnorna som får ta emot hot. En helt annan verklighet än den Uppdrag Granskning valde att redovisa i sitt program om näthat, där hot och hat framställdes som något som alltid riktades från (höger)män mot (vänster)kvinnor. Vilket naturligtvis inte alls är sanningen om näthatet.

Bloggaren B tycker sig dock ha noterat en förbättring och en mer allsidig rapportering i media de senaste månaderna, men jag vet inte jag… Idag hade SvD som huvudnummer en stort uppslagen undersökning om hur hotade kvinnliga riksdagspolitiker är. Oroväckande höga siffror, men utan något att jämföra med hänger de i luften. Är kvinnor mer drabbade än män, är politiker mer drabbade än socialsekreterare, poliser och miljöinspektörer? Vad skall vi göra åt det? Vad svaret blir beror ju på om de är hotade för att de är kvinnor eller för att de är politiker, men det låter oss inte Svenska Dagbladet få veta. En kvalificerad gissning skulle vara att det bland riksdagsledamöter ligger till på samma sätt som bland journalister – utsattheten för hot och hat är tämligen jämnt fördelad mellan könen. Det hade varit lätt för SvD att fråga samtliga riksdagsledamöter, men av någon anledning valde de att bara fråga en utvald grupp, syftet bakom vinkeln kan vi bara gissa oss till.

3 tankar på “Har fakta fel kön är det inte så noga…

  1. Jo, den där undersökningen om hotade kvinnliga riksdagsledamöter fanns även i DN och Sydsvenskan. I Sydsvenskan kunde man i en faktaruta se att BRÅ hade undersökt hotbilden för tusentals riksdags- och landstingspolitiker, och funnit en liten övervikt för kvinnor. Vilket ju tyder på att det är politiker som hotas, inte kvinnliga politiker.
    I artiklarna hade man dessutom med endast ett exempel på hot: Att någon skickat en video av en halshuggning, med budskapet ”så här kommer det bli”. Min tolkning är att någon invandringskritisk kuf velat påpeka vad som kommer hända med oss sekulära svenskar när Eurabia är ett faktum. Och då är ju detta överhuvudtaget inte något hot, utan en varning. Ungefär som om någon som är orolig för global uppvärmning skickar tsunamibilder till ordföranden för Motormännens Riksförbund.

    Det är synd att artiklarna är så dåliga. Politikerhot är viktigt att motarbeta. Men artiklar som de ovan ger läsaren bilden att det verkar inte vara så allvarligt, om det där var de värsta exemplen de kunde komma på. Ungefär som fattigdomsreportagen, som alltid verkar lyckas hitta någon som äger en central bostadsrätt eller inte har råd med märkesjeans och iphone.

  2. Men det här är ju ingenting jämfört med alla faktafel när det gäller pappors utsatthet i vårdnadstvister. Ni är inte trovärdiga i er kritik av media om ni bara reagerar när kvinnor lyfts fram

  3. Pingback: De osynliga männen | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s