E-röstning skapar fler problem än det löser

Vallagskommittén har föreslagit att det i valet 2018 ska genomföras försök i ett antal kommuner med röstning via internet. Det enda partiet i kommittén som var emot var Miljöpartiet. som ser demokratiska risker med ett sådant system. Jag håller med dem, jag tror inte e-röstning i allmänna val är en framkomlig väg. Hur garanterar man att den som röstar inte utsätts för otillbörlig påverkan i röstningsögonblicket? Hur övertygar man människor om att deras röst inte registreras ihop med deras identitet? Hur övertygar man människor att systemen är skyddade mot hackare eller insiders? Hur skall man kunna lita på att alla röster räknas på rätt sätt?

Sakine tycker i Norran att det är, och skall vara, skillnad på att rösta i ett allmänt val vart fjärde år och att trycka gilla på Facebook:

Jag tillhör den skara väljare som aldrig skulle strunta i att rösta; mina föräldrar påminner mig gärna om att vi flydde till en demokrati och att det är en plikt att delta i val. Valdagen är närmast högtidlig, då man helst ska gå finklädd till sin vallokal. Vi som ser det på det sättet utmanas nu av dem som vill införa olika moderniseringar.

Nya Wermlands-Tidningen tycker att det är skillnad på riksdagsval och melodifestivalen. Även BLT/Sydöstran säger nej tack.

Om röstning kan ske från hemmet får kvinnan som lever i ett misshandelsförhållande ingen röst, medan mannen som slår får två. Teknikkunniga barn och barnbarn kan hjälpa sina äldre släktingar att rösta ”rätt”. Den sociala trygghet som en vallokal med avskiljda bås skapar, kan aldrig garanteras i hemmet. […]

En dator, som spottar ur sig valresultatet när alla har röstat, kan heller aldrig ge valsystemet den transparens som röstsedlarna ger. Hur kan jag, som vanlig medborgare, kontrollera att rösträkningen är korrekt? Att sitta med papperslappar och räkna för hand må te sig gammaldags, men processen är öppen för alla och enkel att kontrollera.

Christian Engström tycker att e-röstning är en dålig och farlig idé men har ett förslag på hur datorer faktiskt kan användas konstruktivt vid röstningen:

Det kan ändå vara en bra idé att använda ny teknik – men då tillsammans med det nuvarande analoga systemet med valsedlar. Då kan man dra nytta av fördelar från båda systemen.

Låt röstningsdatorn i valbåset skriva ut en fysisk valsedel på papper, med det parti (och det eventuella personkryss) som väljaren har valt. Datorn kontrollerar att det blir en giltig och entydig valsedel. Och alla registrerade partier behandlas lika.

Sedan stoppar väljaren den utskrivna valsedeln i valkuvertet, ger det till valförrättaren som lägger det i urnan. Själva röstningen fungerar då precis som med dagens system – men röstningsdatorn säkerställer att det blir en korrekt valsedel som inte kan tolkas fel eller underkännas.

Ett sådant tvåstegssystem skulle göra att valhemligheten blir bättre skyddad än med dagens system, eftersom ingen kan se när väljaren plockar valsedeln ur ett ställ. Eftersom röstningsdatorn inte behöver veta vem det är som ber att få en viss valsedel utskriven, finns en garanti för valhemligheten. Samtidigt finns alla fördelarna från dagens system kvar när det gäller verifierbarhet av röstsammanräkningen. […]

Någon kanske blir förvånad över att jag som piratpartist är negativ till helt datoriserad röstning (och även till att införa röstning via internet). Normalt brukar ju vi pirater vara bland de mest entusiastiska till de möjligheter den nya tekniken ger.

Men det finns fall där kravet på begriplighet och verifierbarhet väger tyngre än önskan om ökad smidighet. Då kan det vara bättre att behålla kärnan i de gamla analoga systemen som går att inspektera med blotta ögat. Valsedlar på papper är ett sådant fall.

DN tycker att valet inte är någon nätshopping. Sara Skyttedal tycker på Newsmill att ökat valdeltagande inte bör vara det högsta målet. Jag håller med, om vi politiker inte lyckas övertyga folk valet är så viktigt att de bör klara av att ta sig till en vallokal (eller skicka ett bud) vart fjärde år för att lägga sin röst så har vi ett problem. Lågt valdeltagande är inte problemet, det är symptomet.

Mats Gerdau brukar för det mesta vara en vettig karl, men jag håller inte med honom om att det är bakåtsträvande att vara kritisk till hur valhemligheten skall kunna bevaras i ett system med e-röstning.

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “E-röstning skapar fler problem än det löser”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] E-röstning skapar fler problem än det löser […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: