DI gör magplask i vattenfrågan

Som jag brukar säga: Det finns alldeles tillräckligt med verkliga saker att uppröras över, man behöver inte hitta på fler. Nyss spreds ett videoklipp där Nestlés ordförande påstods säga att världens vattentillgångar borde privatiseras och att vatten inte är en mänsklig rättighet. Dagens Industri var först ut av svenska massmedia och Svd.se hakade på. Upprördheten blev enorm i sociala medier.

Det var bara det att det var en anka, ett åtta år gammalt videoklipp taget ur sitt sammanhang och dessutom felöversatt. Det hindrade dock inte folk från att fortsätta sprida DI-artikeln och tala om hur mycket de hatade Nestlé som borde bojkottas för att de var så onda. De ”visste” ju att Nestlé hade onda avsikter, DI:s falskskyltade klipp passade in i den världsbilden.

Vad Peter Brabeck-Lethmate sagt och säger är att vatten som livsmedel och till personlig hygien bör vara en mänsklig rättighet. Men det är bara 1,5% av vattnet som används till det, eftersom vatten är så billigt uppmuntras ett enormt slöseri hos de som använder vattnet till industri och jordbruk. Det låga priset täcker i många länder inte produktionskostnaden, det leder till dålig rening och dålig utbyggnad av distributionsnätet, vilket främst drabbar de fattiga.

Nestlé har sannerligen ingen fläckfritt track record, men de skall kritiseras då de gör saker fel, inte när de gör saker rätt.

För mer om ämnet, läs gärna Fredrik Segerfeldts bok Vatten till salu från 2005:

Över en miljard människor i världen har inte tillgång till rent och säkert vatten. De bor oftast i fattiga länder där vattendistributionen sköts av inneffektiva offentliga leverantörer.
Nytänkande kring vattenhanteringen är en livsnödvändighet. De länder som släppt in privata aktörer i vattensektorn har kunnat ge många miljoner fler människor rent vatten på bekvämt avstånd.
Men ”privatiseringen” av vattendistributionen rör upp starka känslor. Motståndarna hävdar att privata företag inte tar ansvar och att de höjer priserna så att fattiga inte har råd att köpa det vatten de behöver. Så är det inte.

Den kan laddas ner gratis från Timbro. Vill man ha den på papper kostar den 61 spänn.

[uppdatering: Svd.se har uppdaterat sin artikel med kritiken mot den dåliga källkontrollen, Dagens Industri har uppdaterat originalartikeln – med ett rättfärdigande och urskuldande av sin undermåliga journalistik… DI har också gjort en ny artikel där Peter Brabeck-Lethmates uttalanden sätts i rätt sammanhang, men den länkas inte från originalartikeln.

DI har en artikel där OECD vill att det skall bli dyrare att slösa med vatten.

Johan Norberg skriver i Metro. Niclas ”Deeped” Strandh skriver på SVT Debatt att Nestlé-ankan visar att delningshunger ersatt källkoll och han sammanfattar affären på sin egen blogg:

jag har blivit kallad allt från Nestlévän, att jag ljuger, att jag inte utövat källkritik själv osv. Det är fascinerande hur vi människor tenderar att vara väldigt binära; det är vi alla lite till mans. Det vi tror på, brinner för – och sedan letar vi efter saker som bevisar att vi har rätt. Storbolag är onda, Gud finns inte osv, kaffe är nyttigt.

Det enda som jag gjorde var faktiskt att visa att källkritiken från en av våra största ekonomitidningar var dålig; genom att visa att det finns andra – helt motsatta uttalanden – från den som man valt att referera i den första artikeln. […]

Det jag sedan gjorde var att notera att jag tyvärr tror att han var något på spåren. Helt enkelt att den fråga som lyfts: om tillgången till rent vatten och att det är en ändlig resurs är en viktig fråga. För övrigt ansåg jag inte egentligen annat än att det finns en diskussion om vem som ska ha kontrollen över detta. En komplicerad diskussion – och jag är minst lika skeptisk mot statlig kontroll som mot privat kontroll. Detta fick många att gå i spinn och jag överröstes av artiklar om Nestlés hantering av vatten. Jag var enligt många naiv som inte förstod att Nestlé bara ville skydda sin möjlighet att sälja vatten på flaska osv. Att det helt är en diskussion som inte har med min post att göra – jag har inte tagit ställning varken för eller emot Nestlé i sig – det spelar ingen roll för vissa som helt enkelt inte kan läsa innantill. ]

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “DI gör magplask i vattenfrågan”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] DI gör magplask i vattenfrågan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: