Fullmäktige 150 år, var med och fira på lördag!

För 150 år sedan, den 20 april 1863, samlades Stockholms stadsfullmäktige för första gången. I USA pågick inbördeskriget, i London invigdes den första tunnelbanelinjen, här hemma började vi våra små steg mot ett folkstyre i vår huvudstad.

För att fira fullmäktiges jubileum hålls Stadshuset öppet nu på lördag som en del i årets Kulturnatt. Tid: 18:00-03.00. Gratis inträde. (Men inte bara Stadshuset är öppet, det pågår saker runtom hela innerstaden. Läs programmet här: Kulturnatt Stockholm 2013.)

Lördagen är bara en liten del av firandet som pågår hela jubileumsåret. Huvudnumret är webplatsen 150 Stockholm.se. Där räknas tiden varje dag fram ett år tills vi kommer fram till 2013. Varje år presenteras vad som hände ute i världen och grundläggande statistik om stockholmarna, men huvudsaken är en politisk fråga som var viktig det året i fullmäktige, du får höra argument för och emot och får möjlighet att rösta själv, nu har vi hunnit fram till 60-talet.

Webplatsen Stockholmskällan publicerar sedan 2006 historiska dokument: handlingar, kartor, filmer, brev, fotografier och andra informationsbärare från Stockholm. Det är ett samarbete mellan Kungliga biblioteketRiksarkivetStockholms spårvägsmuseumStockholms FöretagsminnenStockholms stadsarkivStockholms stadsbibliotekStockholms stadsmuseumStockholms MedeltidsmuseumStockholms stads utbildningsförvaltning och Utrednings- och statistikkontoret (USK).

Är du det minsta intresserad av stadens historia, kultur, näringsliv och vardagsliv, besök den!

Tisdagssamtal hålls varje vecka till och med den 28 maj 2013 (utom den 30 april). Program finns här. Samtalen filmas så de går att se i efterhand om du inte fick plats eller av annan anledning inte kunde se samtalen live. Tid: 15:30-16.00 Plats: Ragnars skafferi, restaurangen i Stockholms stadshus. Gratis inträde. Begränsat antal platser. (Kaféet håller öppet som vanligt till 16.00.)

Kommande vecka berättar barnboksförfattaren Jonathan Lindström om den satsning som är den andra stora som staden gör på jubileumet (den första är webplatsen): Han har för Stockholms skolbarn skapat en alldeles ny bok om Stockholms historia från 1863 och fram till idag. Boken ges ut 20 april och kommer delas ut i klassuppsättningar till stadens alla skolor med klasser från förskoleklass till årskurs 6.

Margareta Björk talar vid en bild av firandets hemsida

Bilden ovan är från 5 februari, då firade fullmäktige sitt 150-årsjubileum i Blå Hallen, alla som suttit i fullmäktige i Stockholm var inbjudna, det var ett koppel statsråd, ett par före detta statsråd, ett antal nuvarande och tidigare borgarråd och mängder av andra medborgare med det gemensamt att de är eller har varit folkvalda representanter för stockholmarna. Nu på lördag är inte bara de välkomna till Blå Hallen, utan alla stockholmare som vill fira folkstyret!

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Fullmäktige 150 år, var med och fira på lördag!”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Fullmäktige 150 år, var med och fira på lördag! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: