Birgitta Holm 1964 – 2013

Birgitta håller tal på kräftskiva

I torsdags avled min partikollega och vän Birgitta Holm, 48 år gammal, efter en kort tids sjukdom. I dag stod hennes stol i fullmäktigesalen tom, en bukett blommor och ett ljus markerade hennes plats fram till parentationen.

Birgittas bänk i kommunfullmäktige med blommor och ljus

Fullmäktiges ordförande Margareta Björk höll ett minnestal, följt av en tyst minut.

Sedan började det vanliga sammanträdet och en ersättare trädde in, demokratin lever vidare, trots sorgen, vemodigt men vackert. Ödet ville att vi skulle hedra Birgittas minne samma dag som Margaret Thatcher avled. De hade en hel del gemensamt, Birgitta och Margaret, kärleken till familjen, stilkänslan, synen på den lilla människans rätt mot staten, förmågan att säga vad de tyckte även om det inte alltid var populärt hos de som inte höll med. Men medan Margaret dog efter ett fullt liv blev Birgittas avbrutet i förtid. Margarets älskade make hade dött ett decennium före henne efter ett livslångt äktenskap, Birgitta hade just gift sig med sin älskade efter att de varit trolovade i 20 år, ett bröllop som blev tvunget att genomföras hastigare än tänkt.

Sten Nordin skrev följande minnesord i dag, vi som kände Birgitta skriver under på det:

Dagens sammanträde med kommunfullmäktige inleds med en tyst minut för ledamoten (M) Birgitta Holm. Birgitta Holm avled på morgonen den 4 april efter en kort tids sjukdom.

Störst är sorgen för Birgittas familj till vilka våra tankar och omsorger nu riktas. I vår fullmäktigegrupp lämnar den levnadsglada och intensivt engagerande Birgitta ett stort tomrum.

Birgitta var en av våra tunga kulturpolitiker med uppdrag såväl i kulturnämnden som i styrelsen för Stadsteatern. Hennes kulturengagemang var brinnande, och även privat avnjöt hon gärna olika inslag i Stockholms kulturliv. Inte minst på Kungl Operan där sjukdomen hindrade henne avnjuta Turandot nu i mars.

Men Birgitta är också den starka lokalpolitikern. I femton år satt hon först i Söderleds och sedan det som blev Farsta stadsdelsnämnd. Åren 2007-2011 var Birgitta dess ordförande. Bland många andra uppdrag genom åren vill jag lyfta fram arbetet i Äldrenämnden. Stockholms äldre hade en kunnig och intresserad företrädare i Birgitta.

För egen del är minnesbilderna av Birgitta många. Möten med stadsdelarnas moderata gruppledare då hon alltid var på och aktiv, en orädd Birgitta i fullmäktiges talarstol, en glad och skämtsam Birgitta en kväll med flygbladsutdelning vid tunnelbanan, en kul bordsgranne vid middagen efter någon konferens. Birgitta berättade vad hon tyckte oavsett om det var ros eller ris. Men hon skrattade ofta avväpnande och saknade inte självironi. Men framför allt älskade hon sin familj, brann i sitt engagemang och njöt av livet. Det var tungt på morgonen den 4 april få veta att detta liv inte fick fortsätta. Men vi ska minnas och hedra henne med de ljusa stunderna.

Det är som på bilden högst upp vi minns henne, levnadsglad och engagerad oavsett om det handlade om att dela flygblad en vintermorgon vid ett blåsigt torg, om familjen, om arbetet som sjuksköterska eller om en kräftskiva hos Mariamoderaterna i september. Det som inte är typiskt på bilden är glaset, de som kände henne vet att det var champagne som var den föredragna drycken vid fest. Hoppas det finns champagne där du är nu, det är du värd Birgitta.

Etiketter: , , ,

3 svar to “Birgitta Holm 1964 – 2013”

 1. Ola@kungsholmia.se Says:

  Så tragiskt. Munkhammar även, så unga.

 2. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Birgitta Holm 1964 – 2013 […]

 3. Breakdown Cover Mitcheldean Says:

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other the that, very good blog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: