Snabbspolad skönhet, timelapse från Dakota

Time-lapse är filmtekniken där man tar stillbilder med väldigt långa mellanrum för att sedan sätta ihop dem till en film. När man gör en vanlig spelfilm tar man 24 bilder i sekunden, för tv är standarden 25 bilder per sekund, men i time-lapse kan det vara minuter, timmar eller dagar mellan bilderna. När filmen sedan spelas upp i normal hastighet så kan ett skeende som i verkligheten tar en dag eller en månad visas på, säg, en minut.

Randy Halverson från South Dakota tar konsten till nya höjder, se till exempel hans film Tempest Milky Way, motiven är åskstormar och Vintergatan (duh). Det som gör det riktigt snyggt är hur han belyser förgrunden och rör på kameran mellan exponeringarna. Nå, det är det väl fler som gör, men förbaskat snyggt är det likväl. Resultatet är häpnadsväckande vackert, som bonusar finns ett meteorstreck som speglar sig i en sjö och en hjort som står och tittar rakt in i kameran i tio minuter. Med den specialkomponerade musiken därtill är det en klar tiopoängare. Fotografen är flitigt medverkande i kommentarstråden på Vimeo, där han lägger upp filmerna. Han berättar även på sin egen hemsida hur han arbetat.

Max Raabe

Vintergatan bakom ett ödehus

Max Raabe

annalkande åskstorm, det vita i mitten till höger är blixtar

Är du sugen på att pröva själv så beskrivs tekniken här, utrustningen – motordrivet stativ och programmerbar exponeringsautomatik – går loss på 900 dollar.

Etiketter: , ,

Ett svar to “Snabbspolad skönhet, timelapse från Dakota”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Snabbspolad skönhet, timelapse från Dakota […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: