Sverige inget Landet Lagom

Den svenska självbilden är att vi är ett Landet Lagom. I själva verket är vi på många sätt extrema i världen, vi har väldigt svårt att acceptera att företeelser kan vara något annat än antingen förbjudna eller obligatoriska. Hans Li Engnell skriver om det:

Den svenska sexköpslagen är sprungen ur extremfeministisk teori om sexköp som ett slags våld mot kvinnan. I den svenska diskursen nämns därför sexköp frekvent i samma andetag som våldtäkt och människohandel. Det tas ingen hänsyn till att sexsäljare har olika utgångspunkter för sitt beslut att sälja sex, och att det är en himmelsvid skillnad mellan någon som utsätts för människohandel och den som säljer sex vid sidan om studier eller annat arbete.

Detta gör att vi får en väldigt märklig utgångspunkt för diskussion. Frivillighet och tvång blandas huller om buller med minderåriga och myndiga. Allt kokas ned till ett enda ord: utnyttjande. Sexköparen anses alltid befinna sig i en styrkeposition gentemot säljaren. Detta är en ideologisk konstruktion, inte en beskrivning av verkligheten.

Även i narkotikapolitiken är Sverige ett extremt land. Allt innehav och all hantering av narkotika är förbjuden. Vilket i sig inte är ovanligt. Men Sverige har gått steget längre än andra länder och även gjort det förbjudet att ha spår av illegala substanser i blodet. Lägg därtill att straffvärdet, åtminstone fram tills dess att en ny praxis i HD som syftar till att tydligare differentiera lättare brott från grövre slår igenom, anses väldigt hög i Sverige visavi andra brott.

Jag kan tillägga ett tredje exempel: tiggeri. Jag noterar att andra partier nu fjärmar sig från ”människosynen” i förslaget (som det inte alls är säkert kommer att antas) från en moderat arbetsgrupp i Stockholm, om att förbjuda organiserat tiggeri (vad nu det är för något?). Jag tycker också att förbud är fel väg att gå, men det skulle dock vara klädsamt om kritikerna var konsekventa och tillämpade sitt tänkande även på andra områden. Var är de i debatten om sex- och narkotikalagstiftningen? Tiggeriförbud är ju den klassiska svenska lösningen som alla riksdagspartier redan förespråkar på andra områden:

Det finns folk som lever jävligt, så vill vi inte ha det, därför skall vi göra det extra överjävligt att leva på det viset så att ingen får för sig att göra det.

Det innebär att missbrukare inte vågar ringa ambulans vid överdos av rädsla för straff(!) Prostituerade som arbetar tillsammans för att ge varandra skydd döms för koppleri. Så varför inte bötfälla tiggare när man ändå håller på? Det är ju den Svenska Modellen.

4 tankar på “Sverige inget Landet Lagom

  1. Missbruk ska absolut bestraffas eftersom missbrukaren sätter andra i fara. Massor med allvarliga olyckor händer därför att personer tex. arbetar, kör bil eller tar hand om sina barn med droger i kroppen. Jag måste kunna vistas i samhället utan utan att riskera att drabbas av någon som är påverkad. För övrigt betalar jag MASSOR i skatt bara för att ge drog-drabbade vård (om vi räknar in även offren som drabbas i tex trafikolyckor med drogpåverkade förare). Vi skulle kunna halvera skatten om ingen missbrukar. Så populärt att snacka om att samhället inte ska överbeskydda eller bestämma hur människor ska leva sina liv. Då måste missbrukare acceptera konsekvenserna av sina val. SKIT i missbrukarna! De har själva valt. Dom får skylla sig själva.

  2. Pingback: Slutligen sprutbyte i Stockholm | No size fits all

  3. Pingback: 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s