Tiggeriförbud ingen framkomlig väg

Min partikollega Eva Solberg föreslår i DN förbud mot organiserat tiggeri:

Genom kommunikation med dem som tigger och genom regelverk, skickar vi en tydlig signal till hemlandet/-länderna att det inte är människovärdigt med tiggeri och därför inte accepteras i vårt samhälle. Väljer man däremot att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, på dess villkor, har man självklart samma möjligheter som alla andra.

Därför är det nu hög tid att visa att vi inte accepterar tiggeri vare sig i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Kommunerna kan och bör göra mer för att stoppa denna utveckling. Det kan handla om att ändra i de lokala föreskrifterna, vilket en kommun själv kan ansvara för.

Det är inte roligt att se fattiga människor tigga i städerna, men förbud är fel väg att gå. Det finns ingen enkel lösning på problemet med utländska tiggare på våra gator. Orsaken till fattigdomen ligger inte här utan i tiggarnas ursprungsländer, och det kan vi tyvärr inte göra så mycket åt. Det ”problem” vi kan göra något åt är att Sverige är rikt och befolkningen förhållandevis vänliga mot tiggare, men vill vi verkligen ändra på det?

Det är inte heller alls självklart att kommunen har laglig rätt att förbjuda tiggeri. Sala kommun försökte för två år sedan ändra i den lokala ordningsstadgan för att kunna bötfälla tiggare, eftersom dessa ansågs utgöra ett så problematiskt inslag i gatubilden. Förbudet sades lösa problemet med aggressivt tiggeri (men påfluget tiggeri är redan förbjudet i lag, det kallas ofredande) och det faktum att en del av tiggarna sägs vara utsatta för människohandel.

Chefredaktören för Situation Stockholm skrev då på Brännpunkt:

Det finns redan lagar i ordningsstadgan som är tillämpliga inom området. Handlar det om att man vill skydda människor från att utnyttjas av andra eller trafficking finns lagar som reglerar det också.

Det är liksom inte där det brister.

Vad man vill med ett sådant här förslag är att visa väljarna att man gör någonting, finna en enkel väg att röja ett beteende från sin stads gator, ett beteende man skäms över.

Och den enklaste vägen är att skjuta det från sig själv, upphöja det till lag och därigenom frånhända sig ansvaret för det.

Rolf Nilsson, Föreningen Stockholm hemlösa, var förbannad på att hemlösa och andra utslagna skulle förbjudas tigga, medan de organisationer som säger sig arbeta för dem, men behåller de mesta pengarna själva, får fortsätta göra det. Liberala Åsa Carlsson såg ett mångbottnat problem i tiggeriet men tror inte att förbud är lösningen, liberala Hanna tyckte att tiggeriförbud var korkat.

Den lokala polisen välkomnade förbudet medan polisen på riksnivå var mer tveksam, motsvarande gällde också för partierna på riksnivå.

Till slut blev det inget av med Salas stadgeändring. Länsstyrelsen stoppade förbudet eftersom det inte var förenligt med ordningslagen.

Själv har jag sett förbudsdebatten förr, få se nu:

Tiggarna har ibland haft en problematisk uppväxt: check
Många tiggare skulle hellre försörja sig på annat sätt: check
Somliga tiggare är offer för människohandel: check
Många anser att det är ett ovärdigt sätt att försörja sig på: check
Många tycker inte om att se verksamheten föregå öppet: check
Verksamheten är beroende av att det finns de privatpersoner som vill betala: check

Det är uppenbart att alla inte läst memot. Den rådande svenska humanistiska lösningen är:

Straffa de som ger pengar till tiggare. (Sedan vräker vi tiggarna från deras lägenheter, om de har några, och tar ifrån dem vårdnaden om deras barn, kom ihåg, det är för deras eget bästa)

Etiketter: , ,

6 svar to “Tiggeriförbud ingen framkomlig väg”

 1. Ola@kungsholmia.se Says:

  Som gammal alliansröstare så tror jag mig aldrig ha hört, sett, och upplevt införande av så många förbud som från denna ”liberala” regering numera kallad Arrogansen.

 2. Stina Says:

  De sista stycket var en väldigt tydlig ironi över sexköpslagen och skyddet för misshandlade kvinnor. Det var LÅGT! Väldigt lågt! Tyvärr bevisar det än en gång att män har svårt med empati. Att olämpliga inte ska ha vårdnad om barn tycker jag är självklart! Har du över huvudtaget sett dessa tiggare man pratar om? Att dom inte ska ha vårdnad om barn är självklart. (Precis lika självklart som att våldsamma pappor inte ska ha det) De tiggare som det pratas om är inte ens i närheten av att ha en egen lägenhet. (Den som är våldsam i en parrelation ska inte ha barnen och är därför så klart den som ska avstå boendet för att skydda offret och ev barn) Det är dom som ger pengar till tiggare som gör att tiggeriet fortsätter precis på samma sätt som vid prostitution. Eller vill du på allvar hävda att det är tiggarnas eget val att bli tiggare och att vissa tycker det är en alldeles utmärkt sysselsättning som de trivs med?

  • Tjipp Says:

   En ironi över sexköpslagen verkar det onekligen vara, men någon jämförelse med misshandlade kvinnor (och män, glömde du dem?) är svårt att göra. Att sälja sex är frivilligt, att bli misshandlad av sin partner är inte frivilligt.

   >Eller vill du på allvar hävda att det är tiggarnas eget val att bli tiggare och att vissa tycker det är en alldeles utmärkt sysselsättning som de trivs med?

   Javisst är det så. För utländska tiggare är det tydligt att vissa av dem väljer att åka till Sverige för att tigga. Jag vet inte om de tycker det är en utmärkt sysselsättning, men det är åtminstone ett val att åka till Sverige och tigga, som man förmodligen gjort på en rationell grund: det lönar sig bättre än alternativa försörjningsmetoder.

   En bättre lösning än att bara låta det fortgå som nu är att ha en mer restriktiv invandring. Släpp inte in folk som kommer för att tigga. De tillför inte Sverige något.

 3. Sverige inget Landet Lagom | No size fits all Says:

  […] om att förbjuda organiserat tiggeri (vad nu det är för något?). Jag tycker också att förbud är fel väg att gå, men det skulle dock vara klädsamt om kritikerna var konsekventa och tillämpade sitt tänkande […]

 4. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Tiggeriförbud ingen framkomlig väg […]

 5. Snart är det valår – dags att förbereda sig på feministiskt valfläsk | Aktivarum Says:

  […] Uppdatering: No size fits all – Tiggeriförbud ingen framkomlig väg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: