Auroras öden och äventyr

Ni vet pansarkryssaren Aurora? Det är hon som ligger vid kaj i Sankt Petersburg. Då hon 1917 avfyrade startskottet för stormningen av Vinterpalatset var det inte första gången hon utmärkte sig. 13 år tidigare hade ryska Östersjöflottan stävat ut mot Japan i det rysk-japanska kriget. På vägen var paranoian enorm för den nya uppfinningen torpedbåtar. Vid Doggers Bankar misstog den ryska flottan ett antal brittiska fiskebåtar för japanska torpedbåtar och besköt dem (ja, på Nordsjön). Tre brittiska fiskare och två ryssar – en sjöman och en fältpräst – dödades under kaoset. I förvirringen togs kryssaren Aurora för japansk och besköts, en rysk sjöman dog och en skadades där. Större förluster på båda sidor undveks genom den bedrövliga kvaliteten på den ryska eldgivningen. Till exempel sköt slagskeppet Oryol över 500 granater och träffade – ingenting.

Incidenten ledde nästan till krig mellan brittiska och ryska imperierna, den omedelbara effekten blev att britterna stängde Suezkanalen för ryssarna som därmed tvingades segla runt hela Afrika. Den långa omseglingen sänkte moralen och den långa tiden till sjöss innebar att det hann växa till ordentligt med musslor och annat på skroven. Detta var inte bara ett kosmetiskt problem, det ökade motståndet i vattnet och sänkte farten på fartygen med över en knop. Ryssarna hade ingen möjlighet att rengöra skroven inan de mötte japanerna vid Tsushima, den lägre farten bidrog till den ryska katastrofen. Aurora var ett av de få större skeppen på ryska sidan som överlevde slaget.

Kryssaren Aurora som museiskepp

Bild: Wikimedia Commons

En kuriositet (till) i sammanhanget. Då ryssarna protesterade mot att Japan anfallit dem utan föregående krigsförklaring svarade Japan att Ryssland själva satt exempel hundra år tidigare, då de 1808 anföll Sverige och erövrade Finland.

Etiketter: , ,

4 svar to “Auroras öden och äventyr”

 1. chrille Says:

  Dina historiska inlägg blir ett trevligt och intressant avbrott i de politiska inläggen. Som jag också gillar.

  Men, enligt min källa (Len Ortzens ”Guns at Sea”) så var det endast de stora fartygen som rundade Afrika, Folkersams skvadron med 3 lätta kryssare och alla jagare gick igenom Suez-kanalen. Liksom Nebogatoffs skvadron som kom efter. Ahh, på den här sidan http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tsushima finns en illustrationen som motsäger texten:

  Tror hela förloppet är en studie i lojalitet och lydnad. Trots att allting talar emot att det skall lyckas fortsätter man oavbrutet, hängivet. Eldgivningen mot de engelska fiskebåtarna och stridsövningar vid Madagaskar misslyckades, skeppen var svårt bevuxna, moralen var låg, Nebogatoffs skvadron kallas ”själv-sjunkande”, Port Arthur var redan intaget och man visste tidigt att man var upptäckta av japanerna. Men fortsatte gjorde man.

 2. hagwall Says:

  Tack för tilläggen! Jag såg också att en del fartyg enligt illustrationen gick genom Suez, men eftersom jag inte hittade något i texten om dem tog jag inte med det. Fixa gärna till det på Wikipedia, det är ju det som är meningen 🙂

 3. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Auroras öden och äventyr […]

 4. Gunnar Lande Says:

  Det finns en historisk roman som heter heter just Tsushima. (Har nu letat i min bokhylla i en halvtimme förgäves). Det är en fantastisk berättelse om den stoiske amiral typ Rohdestvenskij) som av tsaren ‘tvingas’ bygga upp en flotta med alldeles för små resurser på alldeles för kort tid och som han redan från början vet kommer att gå under. Och alla de umbäranden som han, flottan och manskapet råkar ut för innan de till slut når sitt hårda öde.
  Boken är en av mina stora läsupplevelser för mycket länge sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: