Varför smakar flygplansmat så lite?

Tycker du att flygplansmaten är smaklös? Med största sannolikhet är det inte den som tappat smaken, det är du. Men förtvivla inte, världens ingenjörer jobbar på problemet. Till exempel har British Airways, (vilka annars?) låtit Twinings ta fram en ny teblandning som skall fungera på 10000 meters höjd.

Det kanske låter som en marknadsföringsploj, men sanningen är att det finns ett riktigt problem att lösa. Mat och dryck smakar annorlunda i luften än på marken. kabintrycket gör att doftmolekylernas rörlighet minskar och den torra luften i tryckkabinen gör att slemhinnorna sväller. Luktsinnet (som står får 90% av känslan av smak) försämras kraftigt, liksom känsligheten hos smaklökarna.

2010 visade forskning på uppdrag av Lufthansa att smaksinnet i luften motsvarar det när man är förkyld. Det ledde bland annat till att Lufthansa ökade saltinnehållet i brödet. Den mat som klarar sig bäst i luften är chilistarka rätter, till exempel thai eller indiskt, den kryddigheten påverkas inte nämnvärt.

Eftersom te, till skillnad från den färdiglagade maten, också tillreds uppe i luften tillkommer ett ytterligare moment. Det lägre lufttrycket i kabinen gör att vatten kokar vid lägre temperatur, den lägre koktemperaturen gör att inte alla smakämnen som normalt frigörs från tebladen gör det. Flygplanste skulle alltså smaka mindre även om det konsumerades nere på marken. Den nya teblandningen är gjord på Assam-, Kenya- och Ceylonte och är framtagen för att fungera vid en kokningstemperatur på 89°C.

Etiketter: , ,

Ett svar to “Varför smakar flygplansmat så lite?”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Varför smakar flygplansmat så lite? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: