Du vill inte veta vad scampin du äter har ätit

Om nu inte bärkassar i bomull eller släckande av glödlampor och tändande av paraffinljus alltid är så speciellt bra sätt att förbättra miljön, vad kan man då göra som faktiskt entydigt funkar? Här följer några slumpmässiga tips:

Använd lock när du kokar mat, det spar tid och energi.

Om du hittar, köp bivaxljus, de är miljövänligare än paraffin (som nästan alla ljus i handeln består av) och stödjer den svenska binäringen och i förlängningen artrikedomen. Så är de mycket coolare också.

Äter du kött är vilt, kyckling, och frigående lamm bästa alternativen vad gäller miljöbelastning, därefter fläsk, sämst är nötkött. Bättre än kött är grönlistad fisk och skaldjur. Men ät inte rödlistad fisk och skaldjur. WWF har en fiskguide i fickformat som är enkel att ha med i plånboken om man skulle vara tveksam.

lista över grön-, gul- och rödlistade arter

Scampi tillhör de rödlistade. De gånger jag ätit gambas/scampi/tigerräkor kan räknas på ena handens fingrar, ingen av gångerna hade jag valt rätten själv. Jag är glad att det inte blivit mer när jag läser hur de odlas. Jag visste redan att odlingen förstör mangroveträsken, men det är inte ”bara” de som förstörs. Det handlar om slavarbete och om ekologisk vandalism på en nästintill ofattbar skala. Gillar du räkor, ät räkor från Nordsjön i fortsättningen, du kommer inte att ha aptit för några tigerräkor längre när du läst vad de har ätit…

Källsortering är ett eget kapitel värt ett eget inlägg. Men i korthet: Det viktiga är att samla in giftiga och miljöskadliga avfallsprodukter som batterier, elektronik, lampor, färg, petroleumprodukter etc. Aluminium sparar mycket energi vid återvinningen, metall och glas minskar askvolymerna. Är det hyggligt enkelt att kompostera, gör det. I övrigt energiåtervinns/bränns det mesta så där är det mer vad man har lust med, vinsten görs där inte av miljön utan av återvinningsbolagen. Att man slänger sopor där de skall vara, inte i naturen eller på gatan borde inte ens behöva påpekas.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Du vill inte veta vad scampin du äter har ätit”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Du vill inte veta vad scampin du äter har ätit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: