Filtrera inte bort föräldraskapet

Svenska Dagbladet rapporterar om krav på skärpt groominglag och hårdare filtrering av nätet för barn och ungdomar:

Dock är inget av de 25 listade filtren helt säkert, och svenska forskare konstaterar att de möjligen bara fungerar för förskolebarn.

Exakt. Större barn tar sig förbi. Som Marcin de Kaminski visar är filter inte någon god eller ens fungerande lösning. För något alls. Det enda de filtrerar bort är föräldraskapet:

När jag ställer mina filterfrågor till kidsen jag intervjuar möts jag genomgående av två reaktioner. Första reaktionen är att de ser väldigt frågande ut, på grund av att de inte förstår vad jag menar. Andra reaktionen är att de skrattar åt frågan, eftersom det jag förklarar är ett nätfilter ämnat att skydda dem från nätets ondska av dem ses som ett skämt.

I samtal med skolförvaltningen på Linköpings kommun har jag förstått att man blockerar sidor som visar porr, knark och sådant som betraktas som extrem-våld. Även sidor som rör satanism tycks vara blockerade, liksom vissa chat- och spel-siter. Överlag är dock niondeklassarna väldigt medvetna om hur man tar sig runt filtret. Dels är de inte helt obekanta med lösningar liknande de som framgår av bilden ovan [TOR/proxies, eller att helt enkelt googla fram en fungerande länk]. Dels har de sina egna knep: antingen klickar man i en viss sekvens på de spärrnotifieringar som dyker upp, eller så drar man upp sin smartphone och surfar fritt därifrån istället.

[…]

Den allvarligaste konsekvensen när filtret uppenbarligen varit uppskruvat till max har varit att man gör det så oattraktivt att använda datorerna så eleverna går och gör något annat:

K: Internet är ju typ öppet liksom, det vill man ju inte ska vara spärrat. Då tröttnar man ju bara liksom. Går därifrån.

Jag blir oroad när jag hör att nätfilter återigen framhålls som en tänkbar lösning på potentiella risksituationer för unga på nätet. Anledningen är väldigt enkel. Jag menar att det enda “föräldra-filtren” egentligen kommer filtrera bort är just föräldraskapet. Filter kommer bara hindra föräldrar som glömmer koden, inte barn, som på något sätt hackar sig runt dem på nolltid. På sin höjd gör det nätet lite krångligare eller i värsta fall tråkigt.

Men om filter inte är lösningen, vad är då det?  Tobias Brandel gör en välbehövlig analys i Svenska Dagbladet, Internet är inte problemet:

Tidigare begränsades mobbningen och ryktesspridningen till skolgården, och de sexuella övergreppen skedde i det fördolda. Det är inte nätet som skapat sådana fenomen. Däremot har de blivit synligare – bevisen finns där i form av Facebooksidor, Instagrambilder och chattmeddelanden för vem som helst att se.

Egentligen borde det vara positivt. Men paradoxalt nog används nätet inte sällan som en ursäkt för vuxenvärlden att inte agera. Rektorn för Vialundskolan i Kumla sade i gårdagens SvD: ”Det här är ett område där vi vuxna aldrig kommer ikapp. Aldrig.” Det vittnar om den djupt felaktiga synen att internet skulle vara annorlunda det övriga samhället.

Forskningen visar att de som är utsatta för såväl sexualbrott som kränkningar på nätet också har en osäker social situation utanför nätet. Fokuseringen på nätpedofiler döljer dessutom det faktum att de flesta övergrepp sker av personer i barnens närhet, som föräldrar och idrottstränare.

Forskaren Elza Dunkels vid Umeå universitet har med en dåres envishet – och aktuell vetenskap i ryggen – förklarat att enda sättet att skydda våra barn på nätet är att ha en öppen kommunikation mellan vuxna och barn. Sorgligt ofta talar hon inför döva öron.

För:

Lösningen är inte att på olika sätt försöka kontrollera barnens surfande. Dunkels råd är istället exakt desamma som när det handlar om mobbning, konflikter och övergrepp utanför nätet. Fråga barnen. Prata med dem. Och skuldbelägg för allt i världen inte deras beteende på sociala medier – vilket både polis och skolledare gjort i veckan – för då kanske de inte vågar prata alls.

Det hela låter lite grann som… normal uppfostran.

Ibland är det bara så enkelt, och så komplicerat.

Etiketter: , , ,

4 svar to “Filtrera inte bort föräldraskapet”

 1. Stina Says:

  Problemet är att föräldrar inte ges tid att ta hand om sina barn. Många brukar upprört ropa att det är föräldrarnas ansvar men vi har ett system idag som motarbetar föräldrar. Föräldrar inte bara tvingas att jobba heltid utan också att pendla långt, ca 1tim, till sina arbeten. Barnen slutar ca 14:30 på dagarna föräldrarna är hemma ca 18:00. De mammor, för det är nästan bara mammor som vägrar prioritera bort sina barn råkar oftast väldigt illa ut ekonomiskt. Mammor som senare blir dumpade av sina män som numer slipper betala underhåll, lever ofta i ren missär. Frågan är hur länge till vårt samhälle har råd att förakta och motarbeta mammor

 2. peachbeast Says:

  Bra påpekat men jag tycker att ansvaret även ligger hos samtliga instanser som jobbar med barn – skolor, fritidsgårdar, hobbyverksamheter. Annars blir det, som Stina påpekar, svårt att hinna med allt.
  I vilket fall är mer kunskap alltid rätt väg att gå (enligt mig) och dåligt förankrade förbud (filter som går att kringgå, otydlig anledning till förbudet etc) är fel väg.

 3. Rädsla och äckel som affärsidé | No size fits all Says:

  […] Elza Dunkels driver också en blogg om de här frågorna: Nätkulturer. Klyftan mellan föräldrar och barn/ungdomar som hon talar om skrev jag om för två veckor sedan: Filtrera inte bort föräldraskapet. […]

 4. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Filtrera inte bort föräldraskapet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: