Den goda viljan

I går öppnade finansminister Anders Borg för att använda en del av de 1 procent av BNI som Sverige lägger på utrikesbistånd till att bekosta flyktingmottagande i Sverige i stället. Att regeringen tar biståndsmedel till flyktingmottagning om flyktingar kommer från DAC:s lista över flyktingländer är inget nytt, principen har gällt sedan 1986. Det är helt enligt OECD:s regler och Socialdemokraterna har inget att invända.  Tonläget är högre hos andra, till exempel Miljöpartiet, Diakonia och Forum Syd. De ser detta som ett sätt att skära ned utvecklingsbiståndet. Och det har de ju alldeles rätt i. Det de har fel i är att det skulle vara något dåligt.

Jag ser bara ett problem med att använda OECD:s regler för att omfördela den procent av BNI som regeringen bestämt skall gå till bistånd: Utvecklingsbiståndet borde skäras ner ändå, utan tekniskt trixande, helt enkelt därför att det inte fungerar.

Expressen instämmer:

[S]tora penningflöden riskerar också att korrumpera de myndigheter och institutioner som i sig själva är så viktiga för tillväxt och fattigdomsbekämpning.

För att biståndet inte ska göra mer skada än nytta bör varje insats därför vara noga avvägd. Då är det direkt oansvarigt att ha som politiskt mål att göra av med en viss summa pengar – en summa som dessutom stiger i takt med tillväxten. Sedan år 2000 har biståndsbudgeten mer än fördubblats. Med så kraftiga resursökningar är det uppenbart att kvantitet riskerar att gå före kvalitet. Det finns också tydliga tecken på att det kostsamma utvecklingsbiståndet ofta får företräde framför det viktiga, men billiga, demokratibiståndet. Budgeten måste ju brännas.

Därför är det okej att regeringen nu satsar biståndspengar på flyktingmottagande.

Men den borde sluta hyckla om det. Biståndsbudgeten bör styras av behov – inte av procent.

Sverige delar förstaplatsen som största biståndsgivare med Norge, även där kommer man alltmer till insikt om att bistånd skapar korruption och svaga stater.

Jag har skrivit i frågan många gånger, till exempel för tre år sedan då Sidas ledning fick gå efter att ha misslyckats reformera myndigheten :

Det är viktigare att biståndet fungerar än att det gör av med pengar. Det borde vara självklart, men är det inte alls i den självgående biståndsindustrin. Felet manifesteras tydligast i enprocentmålet för svenskt bistånd – målet är uttryckligen att spendera, och det i all framtid, när målet i stället borde vara att komma ner till noll.

Men efter årtionden av kravlösa utbetalningar och usel återkoppling har vi nu äntligen en biståndsminister som menar allvar med att reformera den svenska biståndspolitiken. Det uppskattas inte av alla, speciellt inte av de anställda på Sida, som vant sig vid att kunna göra som de vill, oberoende av budgetar, regler och direktiv, och de har fått hållas, tills Gunilla Carlsson tog över. Reformerna har påbörjats, inte en dag för tidigt, snarare skulle jag gärna sett ännu snabbare förändringar. Men det handlar om en ingrodd kultur, det tar tid att försöka vända en supertanker i kvicksand.  Gårdagens utbyte av Sidas ledning var tyvärr nödvändigt.

Som med all annan politik är det faktiskt inte den goda tanken som räknas, utan utfallet. Vill vi verkligen hjälpa utvecklingsländerna öppnar vi våra gränser för handel och avskaffar EU:s ondskefulla jordbrukspolitik CAP.

[uppdatering: Hanne Kjöller skriver om biståndsfiffel: ju mer pengar desto större frestelser]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

2 tankar på “Den goda viljan

  1. Pingback: Biståndsbyråkraterna, på vems Sida? | No size fits all

  2. Pingback: 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s