Fracking: inte perfekt, men bättre än alternativen

Anders Bolling skriver i DN om hur USA:s klimatutsläpp tack vare skiffergasen (som utvinns genom ”fracking”) nu är de lägsta sedan 1994. Han ser naturligtvis också de problem som utvinningen medför, men han väger fördelar och nackdelar. Det är stor skillnad mot Karin Bojs domedagsprofetior.

Lars Kamél konstaterar:

För varje mängd energi från förbränning, ger naturgas mindre utsläpp av koldioxid och luftföroreningar än vad kol gör. Vilket gör att den borde anses bra av alla dem som tror att koldioxidutsläpp är ett stort problem.

Fast så är det sällan. De som larmar om ett nära förestående klimathot är ofta motståndare till skiffergas. Bland annat hävdar de att skiffergasen står i vägen för en omställning till förnybar energi. Därmed ignorerar vad som är uppenbart för alla utan gröna skygglappar: Förnybar energi i dagens version kan inte leverera tillräckliga mängder tillräckligt säkert och tillräckligt billigt. Det bästa alternativet till fossila bränslen är bättre fossila bränslen.  Då är det bra att byta ut kol mot naturgas. Eller olja mot naturgas. Även om olja ger mindre utsläpp än kol för samma mängd energi, så är naturgas ändå ännu bättre i det avseendet.

Skiffergasen finns på stora djup. Grundvattnet som människor använder finns betydligt närmare ytan. Utvinningen av skiffergas i sig kan inte skada grundvattnet. Gasen kan bara komma ut i grundvattnet om rören som ska leda upp den läcker. Det gäller för exploatörerna att se till rören är täta.

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Fracking: inte perfekt, men bättre än alternativen”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Fracking: inte perfekt, men bättre än alternativen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: