Jordmissbrukarna i Bryssel

Jag rekommenderar er att läsa eller lyssna på Fredrik Segerfeldts debattinslag i OBS i P1 om EU:s ondskefulla jordbrukspolitik CAP. Om inte annat för att det är vi som betalar den…

Om en person från Europa fick i uppdrag att tänka ut en plan för att verkligen sabotera det afrikanska jordbruket, skulle hen antagligen utforma den enligt följande.
Vi börjar med att förbjuda afrikaner att sälja mer än en viss mängd av varje vara till oss. Vi kan kalla det kvoter. Och sen inför vi en tull på import av afrikanska jordbruksprodukter så att dessa blir mycket dyrare än de annars skulle vara. Det gör att det blir svårare för afrikaner att konkurrera med våra bönder.
Som steg två ger vi stora subventioner till våra egna bönder. Genom att tvinga skattebetalarna att skicka pengar till EU:s jordbrukare blir det lättare för dem att klara konkurrensen från fattiga afrikaner med lägre kostnader.
Eftersom priskontroller och subventioner sätter utbud, efterfrågan och pris ur spel skapas det ett överskott. Som steg tre dumpar vi sedan detta överskott på afrikanska marknader, ger det extra skattesubventioner och slår ut jordbruket där.
Det vore en alldeles utmärkt sabotageplan. Det tråkiga är att det är precis så ondskefullt det fungerar i verkligheten. Vår politik håller miljoner människor i fattigdom. CAP, EU:s gemensamma jordbrukspolitik, dödar.

Att det kunde vara ännu värre är föga tröst.

EU:s jordbrukssubventioner gör att den genomsnittliga europeiska kon har en högre inkomstnivå än hälften av jordens befolkning. De skulle räcka för att låta varje europeisk ko flyga jorden runt, i första klass. Det är inte konstigt att vi har problem med vår mat här i Europa. Konsumenterna tvingas inte bara finansiera subventionerna, de får dessutom sämre mat till högre priser, samtidigt som jordbrukare i Afrika får det svårare att ta sig ut ur fattigdomen. I stället för win-win får vi lose-lose.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Etiketter:

2 svar to “Jordmissbrukarna i Bryssel”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Jordmissbrukarna i Bryssel […]

  2. Slaveriets historia inte svartvit | No size fits all Says:

    […] och det finns pågående enorma orättfärdigheter, till exempel EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP. Men den som ensidigt utpekar västvärlden som skulden till ondskan i världen gör sig blind för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: