Fler bostäder och billigare kontor för staden

Tekniska nämndhuset på Fleminggatan byggdes 1965 men är sedan länge omodernt. För mycket korridorer, för många kontorsrum, för få mötesplatser, dåligt isolerade väggar och energiläckande fönster. Att renovera skulle bli dyrare än att bygga nytt. När över tusen tjänstemän nu ändå måste lämna komplexet på östra Kungsholmen uppstår en utmärkt möjlighet att 1. skaffa fler bostäder i innerstaden. 2. ge liv efter kontorstid åt en central del av staden och 3. sänka stadens hyreskostnader. I dag la Alliansen fram planerna att bygga ett nytt förvaltningshus för kommunen (plus bostäder) på den plats där Söderstadion ligger idag och i stället omvandla Tekniska nämndhuset till bostäder.

Ett förslag är att riva det grönklassade Tekniska nämndhuset och bygga nya bostadshus:

fotomontage från öster
Bild: Wingårdh Arkitektkontor

Själv tycker jag förslaget ovan ser ut som ett förvuxet fjällhotell eller ett Farsta Strand i City. Det passar inte på den platsen. Om man skall välja mellan de två framlagda idéerna föredrar jag den om- och påbyggda varianten:

fotomontage från öster
Bild: Wingårdh Arkitektkontor

Men man behöver inte välja bara mellan dessa två alternativ. De är, som brukligt i dessa sammanhang, väldigt tidiga skisser. Det kommer att påbörjas ett planarbete för att utreda för- och nackdelar med olika lösningar innan arbetena med rivning/ombyggnad kan sätta igång, vilket sker tidigast om fem år. Det viktiga som jag ser det är att få till en ordentlig stadsmiljö, med bostadshus med butiker och restauranger i bottenvåningarna, och att tillgängliggöra stranden. Vi har i Stadsbyggnadsnämnden lagt ner stort arbete på att få grannfastigheten att öppna upp bottenvåningen mot gatan – vi hade möjligheten då de sökte tillstånd för att bygga på takvåningen. Att vi nu själva kan fortsätta att bygga stadsmiljö på östra Fleminggatan är utmärkt.

Det här är inte den första förvaltningen som enligt planerna skall flytta ut från centrum, i januari presenterade vi en lista på över 1500 tjänster som är möjliga att lokalisera längre ut:

De förvaltningar och bolag vi föreslår flytta till ytterstaden är: utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, äldreförvaltningen,överförmyndarförvaltningen, kulturförvaltningen, AB Stokab, Stockholm Vatten AB och AB Stockholmshem. Samtliga dessa arbetsplatser ligger i dag i Stockholms innerstad. I stadsledningskontorets utredning som ligger till grund för dessa omlokaliseringar föreslås nya lokaliseringar för dessa förvaltningar och bolag i Tensta, Rågsved, Farsta, Skarpnäck, Skärholmen, Husby och Ulvsunda. Sammanlagt innebär det att 1532 medarbetare flyttar sina arbetsplatser från innerstad till ytterstad.

Nya arbetsplatser i ett område skapar också förutsättningar för det befintliga företagandet att utvecklas. De omlokaliseringar vi nu tar initiativ till innebär ett kraftigt ökat underlag för det lokala näringslivet. Det skulle inbegripa allt från restauranger till butiker och tjänsteföretag.

Attt ”nya tekniska nämndhuset” hamnar i nära ytterstad är ingen slump, dess förvaltningar tar emot flest personliga besök så de kommer även i fortsättningen att ligga relativt centralt.

Att hyfsat nya kontorsfastigheter blir oanvändbara är inte unikt, längre bort på Kungsholmen revs för ett par år sedan det stora kontorskomplexet Lustgården 14. Ni kommer kanske ihåg kvarteret med röda rombformade hus på högra sidan Essingeleden strax innan man körde över gränsen till Solna? Kvarteret byggdes så sent som 1981 och golvytan var nästan 70000 kvadratmeter, motsvarande tio fotbollsplaner, men kontoren gick inte längre att hyra ut. För små fönster, för lågt i tak, dålig ventilation och ingen IT-struktur förutom telefonledningar. Det billigaste alternativet blev att riva hela rasket, inte ens trettio år gammalt, och i stället bygga nya kontor och 150 bostäder.

Det är inte heller unikt att kontor byggs om till bostäder i innerstaden. Vi ser en liten men stadig ström av ansökningar om att få göra det. Tyvärr kan vi inte säga ja till alla eftersom de nya bostäderna skulle bli otillgängliga för personer med funktionshinder. I Gamla Stan försöker vi tolka reglerna så generöst det bara går, kontor som tidigare varit bostäder slipper oftast igenom även om de inte motsvarar dagens krav på handikappanpassning, men när det handlar om helt nya lägenhetsbildningar kan man inte tänja på reglerna så långt.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 tanke på “Fler bostäder och billigare kontor för staden

  1. Pingback: 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s